logo

Защо има село, което се нарича Градът

Защо има село, което се нарича Градът

Намира се в сърцето на Родопите на около 15 км от град Смолян

Ще ви запознаем с историята на едно много интересно населено място. Това е село Градът – намира се в сърцето на Родопите на около 15 км от град Смолян.

Интерес представлява името на селото. Защо то се казва по тази начин? 

Ковачевица - сърцето на Родопите, в което две еднакви къщи няма

Историята на село Градът

Мястото е обитавано от дълбока древност. Причината да носи това име е наличието на древната крепост Градище, която се намира съвсем наблизо. Самата крепост е построена върху тракийско светилище, което е създадено около 3 век след Христа. То е разположено на най-високата точка на землището и е подходящо както за почитане за боговете, така и за защита срещу нашественици, съобщава poznanieto.bg.

Крепостта Градище

Смята се, че тя е изградена по времето на император Юстиниян I – 6 век. Интересното е, че се смята, че тя не е просъществувала особено дълго, тъй като е изгорена от славянските племена. Въпреки това се приема, че е възстановена около 11 век. Тя започва да играе сериозна роля по времето на Второто Българско царство. Започналата феодализация обхваща и тази част от българското землище и през 1343 година тя вече е в ръцете на легендарния Момчил войвода. Въпреки това, тя отново е превзета и опожарена от идващите османски орди в края на 14 век.

Как е създадено селото Градът

Това се случва вече в Османската империя. Смята се, че селото се създава преди повече от 300 години. Тогава на това място се установява Хасан кехая от близкото село Козлуджа. Той взема със себе си и други хора и така постепенно се формира самостоятелна селищно образувание.

Феноменът "родопски въздух", който лекува различни болести

Въпреки това, дълги години това населено място не е самостоятелна единица. Дори и в рамките на България, то е част от близкото село Тикале под формата на отделна махала. През 1988 година, махалата се обособява като отделна териториално-селищна единица под формата на село. Взема името Градът заради намиращата се наблизо крепост Градище.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Mary

Mary 08.11.2023 9:45

Отcлaбванeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpодyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вас, peзyлтатът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвам всички с надноpмeнo тeгло да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketoex