logo

Защо в Неапол е толкова мръсно

Защо в Неапол е толкова мръсно

Около града е заключен "триъгълникът на смъртта", в който се случва нещо ужасно

Не всеки град в Италия е дестинация-мечта за туристите. Град Неапол в Южна Италия отдавна се счита за място, до което не си заслужава да се пътува.

В туристическите форуми, включително и български, на въпроса „Кое е най-лошото място, на което сте били“, много често отговорът е: Неапол.

За това има много причини, но една от тях изпъква рязко – боклукът.

Неапол има дългогодишен проблем с боклука. Според „Уолстрийт Джърнъл“, Камората – мафията в региона на Кампания, изхвърля индустриални и ядрени отпадъци около Неапол от 90-те години.

Топ 10 на най-грозните градове в света

След като мафията разбрала колко доходоносен е бизнесът с отпадъците, тя заровила нелегално около 10 млн. тона токсичен отпадък в земите на или около Неапол, които били предвидени само за обикновени отпадъци.

Сега трите града Нола, Ачера и Мариляно – всичките около Неапол, са наричани „триъгълникът на смъртта“, защото там нивото на заболели от рак е над средното. Италиански и американски учени са установили, че броят на болните от рак на гърдата са със 47% повече от средното за страната, а децата, родени с увреждания, са с 80% повече от средното за страната, информира „Бизнес Инсайдър“.

Около 2015 г. Камората вече успява да овладее на практика целия бизнес с отпадъци в региона, подобно на американската мафия, която контролирала извозването на отпадъците в Ню Йорк десетилетия наред, според themobmuseum.org.

„Няма как да се отрече – Неапол е мръсен и Неапол е опасен. Където и да отидете, кофите преливат от боклуци, по улиците има натрупани боклуци покрай стените или на средата на площада.

Стените са покрити с издраскани графити, градините са пълни с бурени, историческите сгради се разпадат.

А нивото на престъпността е високо, като на мушка са най-вече туристите. Джебчийство, дърпане на чанти, грабежи. Това е реалност в Неапол и, гарантирам, повече от където и да съм бил другаде в Италия“, пише австралийски блогър, посетил Неапол миналата година.

Освен купчините с боклуци, Неапол има още един голям проблем – престъпността. Присъствието на Камората е показателно за това. Местните наричат Камората „системата“, тъй като групировката контролира живота в града. Тя действа като един вид правителство.

Според „Венити Феър“, Камората се състои от 1000 автономани клана и 10 000 непосредствени членове. Това не включва хилядите клиенти, зависими лица и приятели. И макар понякога членовете ѝ да помагат за намаляването на уличната престъпност, Камората сама извършва престъпления, когато избухнат вражди в групировката.

Неапол е един от най-бедните градове в Европа. През 2014 г. пред „Блумбърг“ Рикардо Реалфонзо, бивш градски съветник по икономическите въпроси, заяви, че градът е „технически банкрутирал“. „Блумбърг“ сравни случващото се в Неапол със съдбата, сполетяла Детройт в Мичиган заради огромния дълг.

Освен това в града няма много какво да се види от туристите. Други италиански градове имат много повече забележителности от Неапол. Само три църкви в града са популярни и получават добри отзиви в TripAdvisor.

Положението в Неапол е зле, когато става дума за храненето. Въпреки че това е родното място на оригиналната неаполитанска пица, в TripAdvisor са посочени едва 36 места за ядене и пиене в целия град. За сравнение, за Рим те са 156.

Инфраструктурата в Южна Италия е много оскъдна. Въпреки че има много влакове – скоростни и пътнически, които тръгват от гарата в Неапол, пътуването с влак в Южна Италия е доста ограничено. Няма високоскоростни линии, които да се движат от Неапол до други южни градове като Палермо, и има само една главна линия, която минава по западния бряг до Сицилия.

Според „Ню Йорк Таймс“, някои влакове на юг се движат с 14 км/ч.

5 причини да бягате далече от Рио де Жанейро

Освен това основната магистрала в Южна Италия – А3 Аутострада, е в ужасно състояние и няма надежда за скоростно оправяне. Според „Дейли Бийст“, през 2012 г. ЕС поискал от Италия да върне обратно 471 млн. долара, след като службата за борба с измамите установила, че парите са отишли у италианската мафия, а не за поправка на пътя.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Хмх

Хмх 17.04.2022 10:10

Нещо като България като цяло. Само че с пица, вместо дюнер.