logo

Жените - Якудза трябва да търпят нищета и унижения и да са винаги в сянката на съпруга си

Жените - Якудза трябва да търпят нищета и унижения и да са винаги в сянката на съпруга си

За повечето хора, първото нещо, което идва на ум, когато чуят думата "якудза" е образът на грозен и страшен човек с татуировки и оръжие. Но зад тази представа за подземния свят се крият не само самураите на градските джунгли, но и жените на якудза.

При жените в подземния свят на Япония всичко е сложно. Тук те не са толкова известни и много рядко попадат в заглавията на вестниците. Малцина обаче предполагат, че тези жени сами са създали своя криминален свят в рамките на престъпните кланове и често играят решаваща роля в живота на гангстерите.

Цял свят дойде за Световната купа по ски в Банско, но търговци са категорични: Българите са номер 1 в...

История

Първите якудза се появяват преди няколко века и не се занимавали със заплахи за местното население, а с хазартни игри с карти. Едва по-късно, когато престъпността започва да се увеличава, мъжете започнали да образуват престъпни групи, чийто прототип е бил възприет от съвременната якудза.

Но тогава, на масата за карти сред умелите дами и истинските майстори на този занаят имало много жени, играчите с уважение ги наричали "оябун".

След Втората световна война Япония била буквално обвита в такива фракции. Якудза имала безпрецедентен авторитет, власт и, разбира се, йерархия. Независимо от факта, че мъжете обикновено се занимавали с всички дела, съпругите на лидерите или техните сестри можели да решават важни въпроси за клана.

Опасно за живота! 9 места по света, където е по-добре да не ви хванат да се целувате

Така например, след бруталното убийство на главата на клана Maцyдa-гyми, цялата власт, и в същото време няколко хиляди гангстери, напълно преминали в ръцете на постоянната му съпруга Йошико. Която, между другото, благодарение на своята жестокост и прямота управлявала клана, тъй като не всеки мъж може.

Подобна е ситуацията в рода Ямагити-гучи, когато съпругата на главата също е била натоварена с всички задължения на старейшина на семейството, докато съпругът й е бил зад решетките.

Сълзи, кръв и сила
Не всички жени са решени да решават съдбите си, затова и много момичета, които по волята на съдбата са свързвали живота си с гангстери, въобще не станали почтени и властни съпруги на върха.

Именно това е основа за особената женска йерархия в клановете. Ролята на жената и нейната сила зависи пряко от мястото на мъжа й в якудза.

Това включва и женското посвещение към "семейството" - това е поставянето на известните татуировки, "ирезуми", които се характеризират със своята сложност и болезненото нанасяне. Минавайки през това, жената изглежда доказва на всички, че е готова да последва мъжа си докрай.

При всичко това обаче самите жени са някъде по средата: от една страна, те са откъснати от спазващото закона общество, но от друга, те не са съвсем приети в "семейството". Това включва многобройните съпруги на членове на групировки, техните дъщери и просто приятелки.

Мистериозните кръгове на страховитата пустиня Гоби (СНИМКИ)

Най-лошото е за онези, които са се свързали с някой обикновен гангстер отдолу, „чимпир”. Те, като правило, печелят малко и не виждат причина да работят някъде другаде. Затова често семейството се изнася от  жената. Тя управлява домакинствота, отглежда децата и печели пари за ориз.

Якудза, която е по-висока като статус, обикновено има и съпруги, и много любовници. Броят на жените тук се измерва със статута и мъжката власт. Ако всичко е ясно с любовниците - те са като сезонни красиви снимки, то съпругите на такива гангстери обикновено имат малко влияние.

Дори и жената да бъде скъпо облечена и внимателно следвана от пазач, тя има малък достъп до делата на клана. Единственото изключение са може би съпругите на лидерите, които споменах по-горе.

Основната задача на съпругата на Якудза е да отглежда деца, защото заетите бащи нямат особено време да се ровят в процеса на образование и възпитание. Наличието на пари позволява на жената да избере най-доброто училище и колеж и да вземе частни уроци за детето си.

Повечето от тези семейства правят всичко така, че наследникът им има светло бъдеще и да не трябва да следва стъпките на баща си.
И без значение вълнуващ изглежда отстрани животът на жените Якудза, колкото и коварни и силни да изглеждат на зрителя от екраните на кината, в криминалната йерархия те винаги остават само сянка на съпруга си, които ясно познават собствените си ограничения и задължения.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай