logo

Живописно турско село беше обявено за една от най-добрите дестинации в света

Живописно турско село беше обявено за една от най-добрите дестинации в света

То се откроява с калдъръмени улички, скрити в сенките на дърветата, и традиционни къщи и сгради, датиращи от 12-и век

От плажовете до градовете, Турция има много красиви места, които си струва да се посетят. На картата се появи и нова дестинация – красиво село, което беше обявено за едно от най-хубавите места в света.

Световна организация по туризъм на ООН публикува класация с най-добрите села в света всяка година. Класират се селища, които пазят своето историческо наследство и околна среда, като в същото време привличат туристи.

Изоставеното турско село, в което никой не смее да влезе сам

В списъка за 2022 г. е включено пленителното село Бирги в провинция Измир, близо до крайбрежието на Егейско море.

„Бирги се откроява с калдъръмени улички, скрити в сенките на дърветата, и традиционни къщи и сгради, датиращи от 12-и век. Живописният Бирги има многопластова селищна история, която започва 3000 години преди Христа“, пише Go Turkiye.

Много туристи пристигат тук, за да посетят останките от невероятния исторически град Ефес. В него е събрана многовековна история – от класическия гръцки период до Римската империя.

Спиращият дъха Храм на Адриан е построен преди 138 г. сл. Хр. заради посещение на император Адриан. Там е родното място на много известни гърци като Хипонакт от Ефес и Хераклит.

Освен в древния град, туристите трябва да се отбият и в джамията Улу, която е прекрасен пример за архитектура от 18-и век.

След цял ден разглеждане на забележителности посетителите могат да разпуснат в някое кафене под сенките на дъветата и да опитат от вкусната местна кухня.

Интересно би било Бирги да се посети в понеделник, когато местните хора правят пазар и продават своята продукция.

Уникално турско село, в което не можете да забиете и един пирон без разрешение

До селото се стига удобно от Измир, където можете да си вземете такси или кола под наем и да пристигнете за около два часа. Ако туристите са се насочили към крайбрежните райони на Бодрум или Мармарис от Измир, могат да направят малко отклонение към Бирги.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

дидо

дидо 13.01.2023 11:09

това е българско село с изгонени жители и завзето от турците това е Българска архитектура

kondio

kondio 13.01.2023 14:14

Дидо , колко си прост, това е ОСМАНСКА АРХИТЕКТУРА, няма българска архитектура, то нищо българско авторско няма, азбуката ни е гръцка, религията гръцка, кухнята турска и архитектурата

kondio

kondio 13.01.2023 18:05

Аз съм мангал и затова така говоря. Ние мангалите нямаме нищо, като пиявици сме.

exmachina

exmachina 15.01.2023 14:49

Kondio, те и османците ползват арабски букви а новотурците латински, религията им арабска а архитектурата ... Че то има ли такава? Вижал ли си двореца ,,Доламбахче"?

фсдфсд

фсдфсд 17.01.2023 8:48

Рязаните калашници са присвоили българско и византийско културно наследство и го представят за свое.Така отвличаха и деца, за да оправят генетичния си фонд, защото с тез грозни муцуни в кенеф нямаше да ги допуснат в Европата.

ДоКондьо

ДоКондьо 17.01.2023 8:58

Заради тях нямаме българската Виена, Санта Мария дел Фиоре и т.н....Резняците до 19в. са си живяли като камиларите от пустините! Добре, че са били византииците, че са им построили Света София, че да и турят 4 ракети и да се хвалят сега!

Golyu

Golyu 18.01.2023 6:56

България е страна създадена от ХАЙДУЦИ и ще бъде разрушена от такива, питайте вашите баби, те ще ви кажат! Не знам от къде тази "гордост", но където и да се обърнеш в България НЯМА нищо българско, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е премесено със чуждо, както и генома на "чистите" българи!

Пена

Пена 18.01.2023 11:08

Няма по-големи нихилисти от българите. Окото им все в чуждото. Няма по-глупави от българите. Страна, която изнася на безценица златотото си в /Канада-огромна страна с много природни богаства/, но внасяме боклуци и то токсични.Затова си заслужаваме кочината. Ако ние не се уважаваме, кой тогава.