logo

Знаете ли, че в Румъния има затвор за съпрузи – ето какво ги правят там

Знаете ли, че в Румъния има затвор за съпрузи – ето какво ги правят там

Той бил оскъдно обзаведена с маса и стол, ракла и традиционно саксонско легло

В църковни земи на тихо селце в Румъния се крие малка постройка, известна като „брачния затвор“. На това място двойки, чийто брак минавал през трудности, били изпращани, за да разрешат проблемите си. За целта те били заключвани за две седмици.

Методът бил толкова ефективен, че според сведенията в района за последните 300 години имало едва един развод.

Биертан е едно от над 150-те села в Трансилвания, които все още имат укрепени църкви. Те били построени в периода 13-16 век, когато Трансилвания била част от Унгария, а Османската империя била във възход.

За да се защитят от османските и татарските нашествия, главните градове били укрепени, а по-малките селища създали укрепления с център църквата, към която строели допълнително защитни кули и складове за съхранение на най-ценните си стоки, съобщава „Amusing Planet”.

В Биертан най-важната сграда е църквата, издигаща се солидно на върха на хълм със своите стени, които стигат до околните земи. Вътре има малка сграда със стая, малко по-голяма от килер.

Двойките, които търсели местния епископ за брачен съвет, били пращани в брачния затвор за от 2 до 6 седмици, за да изгладят проблемите си. Стаята била оскъдно обзаведена с маса и стол, ракла и традиционно саксонско легло.

Двойката, опитваща се да спаси брака си, трябвало да споделя всичко в това скромно пространство – от единствената възглавница до единственото одеяло, чиния и лъжица.

Според лутеранството – религията на трансилванските саксонци, разводът бил възможен при определени обстоятелства като изневяра. Но за предпочитане било двойките да се опитат да спасят брачния си съюз. Ако все пак се стигнело до развод, съпругът трябвало да плаща на бившата си жена половината от това, което печели. Ако той се ожени и разведе отново, втората жена няма право на нищо.

Градът на очите - най-красивият в Румъния

„Причината да остават заедно вероятно не е любов. Причината е била да се работи и да се оцелява“, обяснява настоящият свещеник на Биертан. „Ако двойката е била заключена за шест седмици, за тях е било много трудно да си набавят достатъчно храна за следващата година, затова имало натиск да се излезе и да се продължи работата заедно“, добавя той.

Малката тъмна стая днес е музей. Въпреки това свещеникът и в наши дни е търсен от двойки, които искат да използват затвора, за да оправят нещастния си брак.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай