Алачатъ  – раят на земята е ето тук СНИМКИ

Алачатъ – раят на земята е ето тук СНИМКИ

Туристи и местни жители пляскат и танцуват, препълвайки централния площад

Духов оркестър изпълва въздуха с оживена турска музика, докато марширува по калдъръмена улица.

Туристи и местни жители пляскат и танцуват, препълвайки централния площад.

Музикантите са облечени в тюркоазени униформи със златни еполети - цветове, които съответстват на лазурно-синьото на егейските води на град Алачатъ, разположен на полуостров Чешме в Западна Турция.

Със своите селски каменни къщи с ярко боядисани дървени врати, криволичещи улици, пълни с луксозни ресторанти, модерни художествени галерии и бутикови магазини, Алачатъ притежава всички отличителни белези на типичен средиземноморски град, макар и с непринуден турски чар, посочва CNN.

Турските летовници се стичат към тази живописна дестинация, разположена на около час път с кола югозападно от Измир, от началото на 2000-те, но международните посетители имат да наваксват.
Накъдето и да се обърнете, хората пият турски чай в откритите кафенета на града, поемайки чист въздух и слънце.

Колоритен град

И не само летовниците - уиндсърфистите също са се превърнали в нещо обичайно тук поради силните целогодишни ветрове на близкия залив, което превръща Алачатъ в самопровъзгласила се столица на уиндсърфа на Турция.

„Въздухът, който дишате тук, е ценен“, казва Перихан Акбулут, която управлява хотел Kurabiye, разположен на няколко минути пеша от зашеметяващата каменна къща Kurabiye. „Винаги има бриз, който ви кара да се чувствате по-добре – дори и да е горещо през летните месеци.“

Хотел Kurabiye лесно може да бъде объркан с бутикова егейска къща за гости, благодарение на варосаните си стени и сините врати. Акбулут се мести тук от Истанбул през 2009 г. и през следващата година отваря хотела, чийто център има вътрешен двор, украсен с лимонова градина.

Сега тя и съпругът й живеят между двете дестинации - наслаждават се на живота в големия град през зимата и се оттеглят в красивото градче за летния сезон. „Толкова е лесно – или да кажем просто – да организираш живота си тук, в Алачатъ“, добавя тя. „Но точно затова ме привлича; това е място, където не е нужно да мислите много какво да правите и къде да отидете.“

6 места, на които не бива да ходите след 35-годишна възраст

Истанбул - там, където тупти сърцето на четири империиПрекрачил самоуверено Босфора, обречен завинаги да бъде пъстър кръстопът между Европа и Азия, един от най-големите градове в света тупти в ритъма на Ориента

Aлачатъ е претърпял много трансформации през годините. Това е предимно блатиста местност до средата на 19 век, когато властите я пресушават, за да изчистят района от комари, причиняващи малария.

Гръцки работници от близките острови се заселват тук, за да обработват лозята и маслиновите горички, като регионът и днес е най-добрият за винопроизводство и производство на зехтин в Турция.

Подобно на други градове в района, Aлачатъ е до голяма степен изоставен през 20-те години на миналия век, а много от каменните му къщи се рушат. Но през последните 20 години той претърпява коренна промяна. Посетители от цялата страна забелязват възможност да купят ваканционни жилища тук, вдъхвайки нов живот на града.

Местните жители често се хвалят с регионалните продукти и занаятчийска храна, а в събота сергиите на пазара, препълнени с плодове и зеленчуци, пресен хляб и морски дарове, се нареждат по главната артерия на града - улица Kemalpaşa, като се простират до множество странични улици.

Всяка пролет Фестивалът на билките Alaçatı - ежегодно събитие, показващо естествените билки, които растат в Алачатъ и близкия крайбрежен град Чешме, привлича тълпи посетители в района.

Британски турист направи голяма беля! Вдигна боен самолет, кучета и сапьори ВИДЕО

„Всичко е толкова достъпно“, добавя Акбулут.

„Вкусна храна, пресни зеленчуци и плодове, натурални билки и морски дарове. „Това е добра комбинация от местни хора и нови заселници. Тук никога не можеш да се почувстваш самотен.“

Рай на земята

Този регион на източното Средиземноморие е пропит с история. Древните руини на Ефес - обект на световното наследство на ЮНЕСКО, могат да бъдат намерени само на час път с кола на юг от Алачатъ.

Разположен близо до Егейско море и съвременния Селчук, той остава едно от най-почитаните места на християнството и е дом на някои от най-добрите археологически чудеса на Турция, включително храма на Адриан, построен в чест на римския император Адриан. Междувременно, термалните басейни на Памуккале, са само на няколко часа път с кола.

Туристите идват в това популярно място с древни травертини - друг обект от световното наследство на ЮНЕСКО, от векове.

Добре запазените руини на древния град Хиераполис, някога лечебен център, са сред неговите акценти, заедно с античния басейн Памуккале, известен също като басейна на Клеопатра, където се смята, че египетската царица Клеопатра някога е плувала.

А за тези, които предпочитат да останат по-близо до града, едно пътуване до горещите термални извори на плажа Илика, където водата остава плитка през първите 100 метра от брега, няма да разочарова.

„Ние наричаме това място „рай на земята“, казва кметът на Чешме Екрем Оран пред CNN, докато се възхищава на билките на съботния пазар в Алачатъ. Съдейки по лицата на околните, трудно бихте намерили някой, който да не е съгласен с това мнение.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай