logo

Интересни легенди за града на черногорското крайбрежие, които ще ви удивят

Интересни легенди за града на черногорското крайбрежие, които ще ви удивят

Каква е историята на популярната балерина?

Въпреки че е признат преди всичко за най-посещаваната лятна дестинация на черногорското крайбрежие, Будва всъщност е градът с изключително богата история, за чийто произход се носят интересни легенди.

Основателят на древния град Тива е Кадъм, който е син на Агенор, финикийския цар и кралица Телефа. Тъй като сестра му Европа е отведена от върховния бог в гръцкия пантеон – Зевс, тогава брат й тръгва да я търси.

По време на пътуванията си Кадъм имал възможност да посети много места. На едно от тях той основава древния град Тива, който по-късно управлява дълго време.

Дъщерята на бога на войната Арес и древногръцката богиня на любовта Афродита, наречена Хармония, била омъжена от боговете за Кадъм, така че според гръцките митове тя родила син - Иларий.

Поради факта, че анхелите избират Кадъм за свой водач, благодарение на което успяват да завладеят земята от илирийците, Кадъм и Хармония са изгонени от Тива. Както "budva.com" уточнява, те са пренесени в земята на Енхелей.

Кефалония е най-добрият гръцки остров

И именно тук той основава Будва. Предполага се, че името на града идва от древния термин "bous", в превод вол.

Друга интересна легенда е свързана с тази извадка от града и се отнася до скулптурата, чийто автор е Градимир Алексич, скулптор от Белград и която се намира на скала в непосредствена близост до плажа Могрен.

Тази история споменава момиче от Будва и моряк, в когото тя била влюбена, а той бил влюбен в нея. Ситуацията обаче била такава, че нямали достатъчно средства, за да започнат съвместен живот, така че той заминал с лодка, за да спечели пари.

Тази европейска столица удря туристите с най-голям данък

Момичето му останало вярно и според легендата всеки ден стояла на едно и също място и чакала своя любим. Но любимият й не се върнал...

Легендата разказва, че един ден момичето било намерено мъртво точно на мястото, където била статуята на балерината.


Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

slefevon

slefevon 01.10.2023 12:30

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.--- https://mub.me/handy