logo

Как се роди най-красивият курорт на родното Черноморие

Как се роди най-красивият курорт на родното Черноморие

Изграждането му се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения

Мнозина считат този курорт за най-добрия по Българското Черноморие. Ето каква е неговата история: 

Ваканционно селище "Албена“ отбеляза своя 54-и рожден ден на 24 август. Приказката за това уникално място, докоснало през годините милиони човешки съдби, започва през 1967 г., когато идва идеята за създаване на нов курортен комплекс в България. Само месеци по-късно – на 18 януари 1968 г., лично първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерски съвет Тодор Живков и председателят на НС Георги Трайков правят символичната първа копка.

Туристите по Черноморието вдигнаха ръце от лошо обслужване и нулева хигиенаСтроежът на Албена е обявен за национален обект. Изграждането му се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс — водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и други.

Ha 24 aвгycт 1969 гoдинa ĸypopтният ĸoмплeĸc Aлбeнa e тъpжecтвeнo oтĸpит. Лeнтaтa e пpepязaнa пpeд xoтeл "Дopocтop“ oт Тодор Живков.Първият директор на курорта е Жeльo Cтaйĸoв (1927-2015). В най-трудните години на изграждане и утвърждаване на курорта хората работили, увлечени от примера му. Освен за създаването на Албена, добруджанци са му благодарни и за запазването на комплекса като цяло. С изграждането на единна структура и архитектурен облик всъщност той направи концепцията за Албена – цяла и неделима, пише Bgtourism.bg.

(Снимки: Държавен архив – Добрич)

Първият турист, влязъл във водите на Черно море в района на Албена, е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия. През периода 1973-1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са "Гергана“, "Славуна“, "Мура“ "Елица“, "Нона“ и "Боряна“.

През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта. Същата година Албена посреща 282 552 туристи, с 2 096 653 нощувки.

На 21 януари 1983 г започва изграждането на най-големия по това време хотел в комплекса – "Добруджа“. На 25 юли 1983 "Добруджа“ посреща първите си чуждестранни туристи.

Сред посетителите на Албена са личности като кубинския лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен – генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков.На своята 54-годишнина днес Албена с гордост може да се похвали сред световните си партньори и гости от цял свят, че е изградила непоклатим авторитет на екологично чист и слънчев курорт, предлагащ туристическата услуга на високо професионално ниво. Част от портфолиото на курорта са три петзвездни хотела, както и чуден аквапарк.

Повече от 20 години Албена е носител на престижното знаме за екологично чист плаж "Син флаг“. Курортът е носител и на титлата "Европейски курорт на спорта“. Основна заслуга днес Албена да съхрани своята цялост и зеленина, да бъде чисто и спокойно място за ваканция, се дължи и на визията за развитие на комплекса на изпълнителния директор Красимир Станев и на всички от ръководството на курорта през последните близо три десетилетия.Комплексът датира и в Книгата за Световните рекорди на Гинес, след като на 16 юли 2016 година бе подобрено постижението на Измир за най-много таблоиграчи на едно място. Името на курорта през годините е градено от хиляди служители, част от които не са между живите.

Албена има не само своя специален принос за развитието на туризма и икономиката на България, но за много българи или чужденци курортът е трамплин за развитието на своя професионален път или незабравимо място, където хора са се запознали и създали семейства.

Знаете ли кое е старото име на Синеморец?Албена е любимо приказно място с красив плаж, място за незабравими емоции, моменти и срещи, както и с множество възможности за прекрасна ваканция!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Христо Гарвалов

Христо Гарвалов 28.08.2023 18:33

Български курорт,но дали е сега за българите?

Пума

Пума 30.08.2023 7:18

Така ли? И какво има толкоз Албена? Една река Батова където авджиите ходят за патици.

Браво

Браво 30.08.2023 8:31

Уникално място. В момента сме тук на почивка. Браво на всички, които се трудят, за да го запазят в неговата цялост. Българинът е крайно време да започне да открива невероятните места, които имаме.

Ванко

Ванко 30.08.2023 13:17

Често ходя, но вече е доста износен и западнал на места, дано далновиността надделее и се вложат средства за обновяване.

Ваньо далаверата

Ваньо далаверата 04.09.2023 7:53

Аз съм Иван далаверата от Враца можете да ме видите по ресторантите на Албена сутрин на обед и вечеря с пълните чинии

Станислав Марчев

Станислав Марчев 06.09.2023 13:35

Цените за Българи да бъдат малко по ниски да могат и българи да посетът това райско място защото то е на България от Тодор Живков