Знаете ли кое е старото име на Синеморец?

Знаете ли кое е старото име на Синеморец?

Счита се, че селото е построено на основите на старо тракийско селище

Името на малкото морско селце – Синеморец – нашумя покрай живописната река Велека и чудният почти сюрреалистичен плаж, образуван там, където устието ѝ докосва морето, за да се слеят в едно цяло.

Море и река, разделени от златен пясък, сини води и зелената гръд на Странджа – това определено е сред най-невероятните, различни и магически плажове у нас, чиято красота и неповторимо излъчване туристите се струпват да видят и съпреживеят. Но не само плажът и привлекателната смесица между море и планина е причина Синеморец да е любимо място на туристите.

Не е безплатно, но нашенците обожават този курорт в Гърция

Близкото му разположение до общинския град Царево и до защитена местност Силистар, привличаща жадните за природа, недокосната от човешка ръка, туристи, заливът Свети Яни (с рибарски пристан), малките гостоприемни къщички, посрещащи почиващи в дома си, както това се е случвало в едни далечни години, по които мнозина изпитват носталгия, както и наличието на нови и модерни хотели и по-луксозни места за настаняване, възможността всеки да открие онова, което очаква от лятната почивка и за което мечтае, правят Синеморец предпочитан курорт през летните месеци за морска наслада.                

Счита се, че селото е построено на основите на старо тракийско селище. Първият писмен извор за съществуването на селище на това място е от 1498 година и е свързан с информация за 19 семейства, занимаващи се с търговия на сол. В онези години морските селища били от ключово значение именно за добива на сол, както и за корабоплаването и транспортните връзки, докато за туризъм и отдих изобщо не можело и да се говори.

За заселването на тези земи още в онези далечни времена свидетелстват и малка крепост, тракийски надгробни могили и керамични фрагменти от V – IV век пр.н.е. и от Средновековието, открити в залива Потамята.

Повече информация за жителите на Синеморец, за населението и поминъка му имаме едва след Освобождението, когато Синеморец остава в пределите на Османската държава. Там се заселват българи бегълци от Одринска Тракия, които развиват въглищарство, земеделие и скотовъдство. Днес основен поминък е туризмът, като селцето привлича не само почитатели на спокойствието и природата, но и вълнуващите се от история и археология, а в това отношение Синеморец има какво да разкаже и покаже.

През 2006 г. в могила край селцето, разположена близо до устието на река Велека,  е открито златно тракийско съкровище, съдържащо над 160 златни предмета, които могат да бъдат видени в музея в общинския град Царево.

Как се е променяло името на селцето през вековете и по време на хилядолетната му история? В съвременната история на Синеморец – до 1934 година – селото е било познато с няколко различни имена – Каландзой, Галанджа, Каланджа, Каланча, както и Галазьой – гръцкото название на селото, което означава небесносиньо. Каланджа е името на селото на турски език, а за кратко през 1934 година, преди да получи съвременното си име, селото се е казвало Дебелец. Това име Синеморец носи едва няколко месеца и то е българско по произход.

Най-красивият естествен басейн в Европа се намира в популярен гръцки курорт

В периода от 1934 до 1966 година срещаме Синеморец като Синьоморец – име, което е изключително близко до съвременното, което селото получава през 1966 година и носи и до днес. Синеморец  е в буквален превод от гръцкото „Галазиос“ и означава небесносин.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

mariannata

mariannata 22.08.2023 11:41

а голямото гето от мургави "европейци" още в началото на селото придава незабравим колорит - мръсотия, коне, крави, всякакви боклуци и смрад.

Кравеморец

Кравеморец 23.08.2023 10:21

Бетонираха го и него. Корабите скоро ще ги гледаме само на снимка направена от морето

Софиянец в Царево

Софиянец в Царево 23.08.2023 21:54

Мангал до мангал ,пълно е с избиратели.Това е гордостта на местната власт.от Царево през Ахтопол ,та чак до Синеморец.Все препечени прабългари.ЗАГИВАЦИОС,Адиос BG .

Таня

Таня 26.08.2023 3:19

Помня Синеморец със старите шаронски къщи, граничния пост на моста на Велека и чистите безлюдни плажове.... Истинският Синеморец умря... Бетонът и простотията го затрупаха...

Галина Чанева

Галина Чанева 27.08.2023 11:53

Калнджа

Владимир

Владимир 01.09.2023 16:37

Тъпи софиянци стойте си в София

Владимир

Владимир 01.09.2023 16:41

Защо изобщо идвате на море Стойте си на село

1234

1234 04.09.2023 9:47

Каланджа.

Сандра

Сандра 11.09.2023 21:00

Любимо място за почивка.

Бай Ганьо

Бай Ганьо 15.09.2023 18:06

Владко ако не идваме ще умреш от глад