logo

Най-красивият естествен басейн в Европа се намира в популярен гръцки курорт

Най-красивият естествен басейн в Европа се намира в популярен гръцки курорт

Достига се лесно, а гледката е невероятно красива

Тасос е едно от най-популярните гръцки места за почивка и всяко лято там идват множество туристи както от нашата страна, така и от цяла Европа.

Известен е със своите красиви, отличителни плажове, от които Мраморният плаж със сигурност е най-популярният, но също и с много популярния си естествен басейн, разположен в скали на милиони години. Този басейн се нарича Гиола Астриси се намира близо до малкото градче Астрис.

Този красив естествен басейн е много популярно туристическо място, но пълната му красота всъщност се изживява, когато е извън сезона – май, юни и октомври. Също така се препоръчва да стигнете там рано, за да можете да имате този малък басейн за себе си и да се насладите на тишината и спокойствието поне за кратко.

Giola Lagoon & Natural Pool, Thassos - an EPIC travel guide - Daily Travel  Pill

Очаквано, това място е последвано от множество легенди, като две са най-популярните: първата гласи, че Гиола представлява окото на Зевс, което бди над любимата му, а другата, че Зевс е създал Гиола, за да се къпе в нея Афродита, поради което все още се нарича и сълзата на Афродита.

Изумрудената река в прегръдките на дълбок каньон се намира близо до нас

Thassos Giola lagoon: Map | Greeka

Басейнът е заобиколен от скали и камъни, а любимото занимание на туристите е скачането от околните скали в самия басейн, някои от които достигат до 8 метра височина. Имайте предвид обаче, че това може да бъде опасно и внимавайте, когато излизате – това не е лесно начинание.

GIOLA LAGOON- Thassos, Greece- road to beach and videos - YouTube

На това място няма сенки, така че ако планирате да останете за дълго време, не забравяйте да вземете чадър за плаж. Освен това от тази точка се открива красива, атрактивна гледка, особено при залез слънце, така че не е изненадващо, че този басейн е една от най-сниманите атракции на Тасос.

Малцина знаят, но Гърция не е само море и острови

Sunrise In Giola, Natural Sea Water Pool. Thassos Island, Greece Stock  Photo, Picture And Royalty Free Image. Image 132031304.

В близост до Гиола има малка местна механа на прилични цени, където можете да хапнете салата, риба и морски специалитети...

Giola lagoon – one of world's most beautiful natural pools | Balkon 3

Пътят за Гиола е лесно достъпен - намира се на около 10 километра от град Потос, като пътят е нов и асфалтиран. От паркинга до басейна трябва да вървите няколкостотин метра. Освен това се организират разходки с лодка до това красиво място от Потос и Лименария.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Колко

Колко 12.08.2023 12:31

Се бъхти пеша от паркинга до природната даденост?

да бе да

да бе да 12.08.2023 13:29

Идете да се изпържите на тия скали, никаква сянка никъде. Че и да си изпотрошите краката по камъняците. Предпочитам БГ, имаме много по-красиви плажове.

ПХахахахаха

ПХахахахаха 28.08.2023 2:37

Да не са одарити ей той острова е и супер голям да не са убийти от ходене да са пазите ей