logo

На плажовете по целия свят намират маратонки Nike! Какво се крие зад тази мистерия

На плажовете по целия свят намират маратонки Nike! Какво се крие зад тази мистерия

Обувките били изхвърлени от тоарен кораб

От Бермудските до Бахамските и Оркнейските острови, на западното крайбрежие на Ирландия -  в целия свят на плажовете се появяват маратонки и джапанки. Те изглеждат нови, но са покрити с водорасли и раковини. Откъде са се взели и защо това е заинтересувало учените?

През октомври 2018 година на остров Флорш, който се намира на архипелага на азорските острови чистачът на плажа Ги Рибейро започнал да забелязва на брега на океана обувки.

В началото те се появяварли рядко и дори изглеждало така, че са загубени от туристите. 

Какви ли не чудесии могат да се видят по плажовете! Уверете се с тези покъртителни СНИМКИ

Но впоследствие обувките били забелязвани на плажа постоянно и скоро Рибейро разбрал, че между всички тях има нещо общо. 

Те били от една и съща марка, понякога дори от един и същ модел. На езиците на маратонките имало и печат с една и съща дата на производството. Освен всичко това всяка една от обувките изглеждала напълно нова. 

В продължение на няколко месеца Рибейро намерил на плажа около 60 чифта маратонки Nike и още няколко десетки джапанки и модели на други марки. 

По целия остров започнали да се носят слухове - всички се чудели какво точно се случва. 

Седем месеца по-късно, на около две хиляди кирометра от Флорес, в Корнуол, англичанката Трейси Уилямс също започнала да забелязва захвърлени от морето на брега обувки. 

Освен на Азорските острови и на югоизток в Англия, тайнствените обувки били намирани на Бермудите, на Бахамите, във Франция, Ирландия, на Оркнейските и Бретанските острови. 

Постепенно станало ясно, че всичките тези обувки произхождали от един и същи кораб. 
Рибейро, който пръв започнал да разследва, установил, че обувките били в един от 70-76 контейнера, които паднали в морето при превоз от кораба Maersk Shanghai.

Станало ясно, че в ранната пролет на миналата година корабът Maersk Shanghai, който имал 324-метрова вместимост и можел да побере 10 хиляди контейнера, преминавал през Вирджиния до град Чарлстон в Южна Каролина. 

Вечерта на трети март, недалече от бреговете на Южна Каролина, корабът попаднал в буря. Заради вълнението и силния вятър зад борда паднали няколко контейнери с товар. 

Трудно е да се каже дали всички намерени обувки някога са били товар от Maersk Shanghai. 

От компанията Zodiac Maritime, оператор на кораба, отказали да отговарят на въпросите на журналисти. 
Но други производители на обувки - Triangle и Great Wolf Lodge, подтвърдили, че обувките, които са произвели, е намерена на плажовете и произхождат от същия този кораб. 

Най-гнусните неща, които може да видите във Виетнам, но никой преди това няма да ви ги каже (ВИДЕО)

Така мистерията била изяснена. 

Учените засега не са установили колко пластмаса и други вещества попада в океанаа всяка година, но средната оценка е около десет милиона тона. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай