Раят, който сме си заслужили: Мръсната тайна на известните курорти

Раят, който сме си заслужили: Мръсната тайна на известните курорти

Човешката дейност винаги оставя следи след себе си, а най-дразнещите от тях са боклуците. Дори и в известните курорти, ако малко се отдалечите от райските местенца от каталозите, най-вероятно ще го видите. Ето как боклукът обезобразява и най-идиличните пейзажи.

Гданск – полското бижу на Балтийско море

1. Красивите Малдиви - почти синоним на "скъпа и красива ваканция", докато често извън курортните зони изглеждат така. Работата е там, че отпадъците тук се транспортират до един самотен "остров за боклук", който се намира само на седем километра от този рай. И вятърът и вълните частично ги връщат обратно.

2. На Карибите също не им върви с боклука. Първо, там го има много. Освен произведеното от жителите и гостите на райските курорти вятърът и океанът донасят допълнителна част от круизните кораби, които много често пътуват тук. Прибавете към това честите урагани, които са способни да изхвърлят цяло сметище на брега - и ще получите много грозна картина. Местните хора полагат много усилия, за да гарантират, че такава картина да не попадне пред погледите на платежоспособните туристи.

3. Биариц е френски курорт, който редовно попада сред най-скъпите в света. Дали това го спасавя от тъжните следи от човешка дейност? Не. Както и персоналът на курорта да крие боклука от взискателните гости - вятърът го намира и го разнася. Вярно е, че бързо се отстранява: статусът на курорта го изисква.

Направиха класация с най-мръсните морета - и тя хич няма да ни хареса

4. Югоизточна Азия, за съжаление, се превърна в синоним на не само екзотичен рай на земята, но и на  изключително замърсен район. Например в приказното Бали, буквално на километър от плажовете, пътищата са пълни с малки и понякога много големи купища боклуци.

5. Е, истинска „мръсна малка Шамбала” може да се счита обичаният от гмуркачите Гоа. Усилията на вятъра и морето почти не са необходими тук - с разпространението и умножаването на боклука сами се справят местните жители и туристите. Освен това, тази ситуация разстройва много малко хора - боклукът вече се е превърнал в част от местния колорит.

6. В продължение на много години Калифорния се бори енергично за опазването на околната среда, разумното управление на ресурсите и, разбира се, на боклука. Но дори и добре обмислената система за управление на отпадъците не я спасява от всякакви гадости на плажа. И отново морските течения и вятърът са виновни, и разбира се, човекът.

Вижте най-страшната църква в света – но не и ако имате слаби нерви (СНИМКИ/ВИДЕО 18+)

7. Хавай - хула танци, спокойна атмосфера и уникални плажове от черен вулканичен пясък. И на този пясък ясно се вижда многоцветният боклук. Неговият произход, между другото, често се дължи не само на човешка небрежност, но и на природни явления: силни ветрове и земетресения, благодарение на които цели градове се превръщат в сметища, а вятърът и морето ги разнасят до райските плажове.

8. Страната на митовете и древните богове, люлка на европейската култура - Гърция, за съжаление, е известна с изобилието си от боклук. Местните хора обвиняват туристите за това, казват:  "Те не защитават природата." Туристите от своя страна обвиняват местните - те били мързеливи, не си чистели. Истината, предполагаме, е някъде по средата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай