logo

Старт на сезона: Топ 6 на ски дестинациите в Европа!

Старт на сезона: Топ 6 на ски дестинациите в Европа!

Разбира се, не без никакви изисквания, но вече има много повече достъпни дестинации

Ски сезонът 2022 започна и туристите, колкото и да е странно, имат някакъв избор. Миналата година туризмът бе позволен основно до Турция и Сърбия , а сега, ако желаете, можете да пробиете до зимна Австрия и Италия. Алпийските курорти са отворени успешно и очакват гости.

Разбира се, не без никакви изисквания, но вече има много повече достъпни дестинации.

Къде да отидем отново, за да покорим забравените склонове - кратък преглед за радващите се на хубавия сняг.

1. България

Правилата за туристите са доста прости: имате нужда от сертификат за ваксинация Sputnik V или отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди влизане в страната. Издаването на български визи за чужденците върви както обикновено, така че отличните маршрути на Банско , Боровец , Пампорово и Витоша няма да останат без туристи тази година.

Българските власти облекчиха ковид ограниченията - чуждестранните пътници могат свободно да използват инфраструктурата на ски курортите, но ще се изисква сертификат за ваксинация или PCR тест за влизане в ресторанти или спа.

2. Грузия

Можете да стигнете до Грузия със сертификат за ваксинация или с отрицателен PCR тест. В самата страна както гражданите, така и посетителите имат система на "зелен статут" - притежателите й се допускат на всички обществени места.

Кабинковите лифтове, пистите и цялата инфраструктура на Гудаури , Бакуриани и Хацвали също ще бъдат достъпни изключително за притежателите на "зелен статус" - ваксинирани, тествани през последните 72 часа и възстановени от заболяване.

3. Сърбия

В Сърбия също има ковид сертификати, но те трябва да присъстват само на входа на ресторанти и клубове вечер и през нощта. За да влязат, всички туристи се нуждаят от тест, направен през последните 48 часа. Иначе придвижването около Копаоник , най-големия ски клъстер в страната с 40 писти, и известния Златибор е безплатно.

Това са градовете, в които ще живеете най-дълго и щастливо

Пистите в Сърбия са отлични, гледките не са по-лоши от алпийските, а цените на ски картите са много по-ниски.

4. Словения

Словения засега не приема граждани от цяла Европа, но можете да проверите страната ви влиза ли в зелените списъци. Можете да карате ски в Крвавец, Рогла , Кранска Гора или Марибор Похорие , но вечер не можете да обикаляте много - ресторантите и баровете са отворени само до 22:00 часа за деца, а масовите събития са забранени.

5. и 6. Австрия и Италия

Австрия приема туристи само с отрицателен тест или ваксинация с позволените от ЕС ваксини. В страната има ски курорти - Сант Антон , Лех , Майрхофен , Цел ам Зее и други, но за настаняване в хотел и достъп до всички обществени места ще ви е необходим същият "зелен паспорт", който се дава на ваксинираните с Одобрена от ЕС ваксина, които са се възстановили при наличие на антитела, както и тези, които имат сертификат с нов 72-часов тест.

В Италия също е важно от коя страна влизате, защото ако идвате от червена зона ще трябва да седите под карантина за 10 дни. Освен това на местните алпийски склонове се допускат само ваксинирани с регистрирано в ЕС лекарство.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай