logo

В този град умирането е забранено със закон - за това има много важна причина

В този град умирането е забранено със закон - за това има много важна причина

Още през 50-те години на миналия век било открито, че телата, погребани в градските гробища, не се разлагат

Освен че носи титлата за най-северен обитаем град в света, норвежкият Лонгийрбиен, разположен на Шпицберген, е необичайно специален и с още нещо. 

А именно там вече повече от 70 години никой не е умирал, защото умирането е забранено от закона.

Дори ако сте прекарали целия си живот там, съобщава IFL Science, ако случайно се разболеете от терминална болест, ще трябва да напуснете острова и да срещнете смъртта си някъде другаде. Ако обаче се случи да умрете внезапно, тялото ви ще бъде транспортирано другаде и няма да бъдете погребани на острова.

Хотели Лонгиърбиен, Норвегия | Ваканционни оферти от 101 BGN/нощувка |  Hotelmix.bg

Ако смятате, че това е странен закон, определено сте прави, но зад него стои много важна причина: защитата на другите жители.

Това са най-надценените градове в света

Още през 50-те години на миналия век било открито, че телата, погребани в градските гробища, не се разлагат, защото земята е постоянно замръзнала и в резултат на това вирусите в телата могат да оцелеят и съществува риск от бъдещи инфекции.

Албум - Лонгиърбиен, Свалбард

Въпреки че това звучи като сценарий от филм на ужасите, нещо подобно се случило в северната част на Сибир, където през 2016 г. имало епидемия от антракс. За причина за епидемията се смятала зараза от трупове на диви животни, намиращи се в замръзналата земя, която се стопила при повишаване на температурите. Тогава един човек починал, а други 90 души се озовали в болница.

Установено е също, че вирусът на испанския грип все още присъства в телата на хора, починали в началото на века, а последният заразен с болестта човек в Лонгербиен е починал през 1917 г.

Как изглежда изоставеният курорт на Ким Чен-ун в Северна Корея, за който всички говорят?

Според последното преброяване на населението от 2015 г. селището е имало 2144 жители, а островът има арктичен климат с летни температури от три до седем градуса по Целзий, а през зимата температурата пада до минус 13. Полярната нощ продължава 111 дни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

A."T.I.........LA

A."T.I.........LA 25.02.2023 7:34

Ехаммм много убаву място бря.Напрао там отивам с магарето мъжкото курчатесто моя любим.Ша ма ръмби здраво и няма да умиргаме.