logo

Бейпазаръ - магнит за туристи с приказни гледки и лековити води

Бейпазаръ - магнит за туристи с приказни гледки и лековити води

В китното градче, което е запазило своята идентичност, е със съхранена архитектура от преди няколко века

На по-малко от 100 километра западно от турската столица Анкара се намира историческото градче Бейпазаръ – притегателен център за туристи от цял свят, както и от цяла Турция.

Китното градче, което е запазило своята идентичност, е със съхранена архитектура от преди няколко века. Населеното място е изключително красиво и спокойно, с много гостоприемни местни жители, които посрещат всеки посетител не като турист, а като скъп гост, съобщава БТА.

Черното злато на село Кушла, до което всички искат да се докоснат ВИДЕО

Градът е бил изключително важно населено място през древността. Днес той е включен в предварителния списък на ЮНЕСКО. Около града има много скални пещери, обитавани от хора в древността.

На хълма Хъркатепе има площадка за наблюдение, от която се разкрива спираща дъха гледка над района.

Интересен факт е, че в Бейпазаръ е роден сегашният кмет на столицата Анкара Мансур Яваш (от основната опозиционна Народнорепубликанска партия). Години наред Яваш е бил и кмет на родния си град.

Бейпазаръ е бил населен от древни времена и пази символите на древни традиции. Той е бил важен търговски център по "Пътя на коприната", свързващ Истанбул (тогава Константинопол) и Багдад. В града е имало голяма военна база (по време на Османската империя).

Градът е завладян от селджукските турци през 12-и век. Гази Гюндюзалп, дядото на Осман Първи (основателят на Османската империя), е погребан в района Хъркатепе.

В центъра на Бейпазаръ се намира 200-годишен исторически пазар, в района на който има много конаци, хан, джамии, включително историческата джамия „Алааддин“, до която е имало турска баня, превърната в наши дни в музей на хамама.

Известно е, че турският хамам е бил не само място за къпане, но и за общуване и обсъждане на новини. В банята са се вземали важни политически решения и са се сключвали търговски сделки. 

Историческият хамам в Бейпазаръ е бил ползван в определени дни от мъже и в други дни съответно от жени. Мъжете в много случаи са били пътуващи през града военни или търговци. След баня те са посещавали намиращата се в съседство джамия „Алааддин“, разказа разпоредителката на музея.

В дните за посещение на банята от жени хамамът е бил пълен по цял ден. Жените са идвали още в ранните сутрешни часове и са прекарвали целия ден в банята. Те са се забавлявали, като са си приказвали часове наред, а понякога се е стигало до скандали и дори до сбивания, като главната служителка в хамама е трябвало да въдворява ред, добави разпоредителката.

На главната уличка в историческата част на града има много магазини за сребърни изделия (в района е имало мина за добив на сребро).

Продавачите в района предлагат и черпят туристите със специфични за града топли соленки с масло, 80-пластова баклава, местни гевреци, подправки, чай, кафе, различни видове биолокум, включително характерния само за града локум от моркови. На много места местните търговци предлагат био моркови и фреш от моркови.

Районът е известен с производството на сладки моркови, а в центъра на Бейпазаръ дори има паметник на моркова.  

От Синята Лагуна до баните на Будапеща – това са най-добрите минерални извори в Европа

В града има много ресторанти, в които се предлагат прясно приготвени ястия, характерни само за района, включително гювеч (с телешко, ориз, зелен пипер и домати), зелеви сарми (с кайма и лимонов сок) и айран от домашно кисело мляко с много пяна.

Бейпазаръ е много известен и с минералните си води. В града се добива и бутилира минералната вода с наименование "Бейпазаръ", която се продава в цялата страна. В района има редица СПА хотели. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Не съм ахмед

Не съм ахмед 27.04.2023 17:28

В България няма ли такива селца и градчета,че правите реклама на турските??? Блиц,що се ИЗЛАГАТЕ ТАКА???

така е

така е 28.04.2023 11:15

Чуждата патка,най хубава!Чуждопоклонници от векове.Гърчеене,турчеене,македончене,сърбеене.Наскоро четах,че ще се образува и шопска нация!Да,шопска!Не е майтап.

Pravoz@abv.bg

[email protected] 28.04.2023 12:33

Българите са продажници,прости, лъжливи, подмолни -бай ганювци.Корумпирани и ниски души.

минувач

минувач 28.04.2023 13:21

Мелник и Сандански на едно място.

Slavena

Slavena 15.05.2023 21:59

България и турция са съседски държави нормално е една на друга да си правят реклами