logo

Има защо да изберете минералните води и луксозните процедури на един от най-изящните британски градове

Има защо да изберете минералните води и луксозните процедури на един от най-изящните британски градове

"Да се носите като водорасло - толкова релаксирани искаме да бъдете" - с тези думи посрещат гостите си в Бат - красив английски град, известен със своите минерални бани още от дълбока древност. Голяма част от посетителите му идват от задъхания и шумен Лондон, който е на 183 км разстояние.  Историческото средище на града е в Римските бани, най-изящните древноримски руини в Британия. 

Някои неща никога не се променят и стремежът за предлагане на най-доброто за посетителите на Бат е едно от тях. Славата на града като привлекателен СПА център датира от 863 г. пр. Хр., когато легендарният принц Бадуд се потопил в един от горещите извори и след това установил, че се е излекувал от проказа.

СПА не е само плацикане! Това е цяла вселена от удоволствия, а България е ударила джакпота

Келти, римляни, саксонци и британци от джорджианската епоха, а сега днешните 20-годишни посещават града, търсейки качествено уелнес преживяване.

Над древноримските руини се издига Батското абатство от ХVІ в. и „Пъмп Рум“ от ХVІІІ в., прочут извор и ресторант, в който можете все още да пробвате минералните води от действащ фонтан. Една от най-големите забележителности на Бат е площадът „Сиркъс“ – 33 едва забележимо различаващи се домове от варовик, оформящи огромен, вдъхновен от Колизеума кръг, проектиран от Джон Уд-старши, оркестраторът на златните дни на архитектурата на Бат. През 1775 г. неговият син проектира близкия, еднакво впечатляващ Ройъл Кресънт, огромна полуелипса от тридесет еднакви градски къщи, издигащи се над парка „Ройъл Виктория“ върху това, което е възхвалявано като най-величествената улица в Британия. Най-елегантният хотел в Бат, „Ройъл Кресънт“ е разположен в две джорджиански градски къщи.

Друго място, което не бива да се пропуска, е „Стон Истън Парк“ - величествена резиденция в паладиански стил от батски варовик с цвят на охра. С елизабетинска фасада, изящно възстановена през 1740 г., „Стон Истън“, е реновиран. Той е най- скъпоценна перла от този период, наслада за търсачите на някое незабравимо провинциално място за отдих, отразяващо стила на живот, описан от Джейн Остин.

Предлагаме ви няколко неща, които можете да правите там и които да ви уверят защо за вашата СПА почивка да изберете Бат.

1. Да се изкъпете в минералната вода

Може би сте чували, че минералната вода в Бат не е обикновена. Тя е паднала под формата на дъжд преди 10 000 години, преди да потъне под земята на 2 км. Нагрята от горещите скали на тази дълбочина, водата се издига отново, достигайки повърхността със средна температура 45 градуса.

Изворната вода „събира“ 42 различни вида минерала по пътя си, които комбинирани подпомагат почистването и релкасацията. Освен това се твърди, че облекчават ревматизма и артрита и допринасят за цялостното подобряване на здравето.

Никое пътуване до Бат няма да е пълно без потапяне в единствените във Великобритания естествено горещи минерални води, които могат да се открият само на три места в града - Thermae Bath Spa, Cross Bath и Gainsborough Bath Spa.

2. Един ден в най-известния СПА център - Thermae Bath Spa 

Освен да посетите басейна на покрива и Ваната на Минерва, можете да се разходите и между етажите, където ще усетите различни аромати, идващи от сауните, парните бани и ледената стая. Ако изгладнеете, можете да си останете по халат и джапанки и в този вид да отскочите до кафенето. Не пропускайте небесната стая за релакс, която е ужасно пристрастяваща със своята гледка от открития космос.

Има цял куп процедури, които можете да си резервирате предварително, за да направите СПА почивката си пълна. Ако искате да пробвате нещо непознато, опитайте уатцу. Това е процедура с акупресура, която се извършва докато се носите във водата. Терапевтът ви поддържа и внимателно ви движи – понякога бързо, понякога бавно. Носът, устата и очите ви са винаги над водата.

3. Разходка по пътеката на хоризонта или с изглед към града

Известно е, че разходките подобряват общото състояние, така че докато сте в Бат се възползвайте от въздуха сред природата. Най-добрите маршрути включват дългата 6 мили „Разходка до хоризонта“, 3 мили „Разходка до изгледа“ или 2 мили „Семеен приключенски маршрут“, който е достъпен и за хора в неравностойно положение. Трите варианта са чудесни и ако обичате да тичате.

4. Каране на колело около двата тунела на Бат

Това е дълго 13 мили трасе около каналите Кенет и Авалон, през селата и обратно към Бат. Теренът е сравнително равен и е подходящ за семейни обиколки. В близост има пункт за наемане на колелета.

Лукс и удоволствие! Ето кои са най-добрите места за зимна СПА почивка в Европа

5. Екстремно плуване в язовира Уарлей

Това малко съкровище си струва отклоняването от пътя, ако обичате тихи и непокътнати места за плуване. То, обаче, официално не е такова, не се охранява и къпането там е на отговорността на посетителите. Намира се сред полето и в близост до железен път.

6. Настаняване в Gainsborough Bath Spa

В сърцето на Бат се намира 5-звездният хотел The Gainsborough. Той предлага прекрасната възможност да се порадвате на лукс докато си седите само по халат. Най-подходящото място за релакс и презарежане.

Намира се в близост до богатите на минерали води. Отличава се от останалите хотели най-вече с размера си. СПА центърът му е отворен само за неговите гости и членове на СПА клуба. Затова е и по-спокоен.

Терапиите с имена „джинджифилово обновяване“, „магнезиево обгръщане“ или „Малайски масаж“ се отличават от традиционно предлаганите и не бива да се изпускат.

7. Нахранете се добре

Късмет е, че Бат има богат избор от ресторанти и кафенета с висока оценка. Добри барове можете да намерите и в самите хотели. А ресторантите предлагат най-разнообразна кухня – тайландска, вегетарианска и веганска, мароканска, непалска, южноиндийска и т.н.

8. Разходете се из музеите

За да „разширите“ СПА преживяването си в Бат, добра идея е да посетите римския музей. Той разказва по прекрасен начин как древните римляни са се грижели за здравето и уводолствията си. Други интересни места са музеят „Холбърн“ по маршрутите за разходка или викторианската галерия за изкуство.

 

 

Коментирай