logo

Защо няма комари в Исландия?

Защо няма комари в Исландия?

С какво условията в този вулканичен остров са се оказали неподходящи

Проклятието на Арктика са вездесъщите комари и мухи, които запълват всяко свободно пространство в топлия период от годината и правят живота в северните ширини просто непоносим.

Тайгата, тунтрада - това са ландшафти, къъдето просто няма спасение от комарите и хората в много региони там са принудени да преживеят лятото в този ужас. 

Страдат и туристите, които са принудени да се запасяват с препарати срещу комари, отивайки в тези региони. Но все пак има едно любопитно изключение и това е Исландия. 

Жителите на тази страна знаят какво е комар или от документалните филми или от пътуванията си в други държави, защото на самата Исландия наистина не виреят комари. С какво условията в този вулканичен остров са се оказали неподходящи за комарите?

Това е най-студената столица в света

Исландия се намира в пределите на зона с арктически климат, който е много подходящ за комарите.

Там не е много топло, а обширните блатисти пространства с изобилие от плитки водоеми създават идеалните условия за размножение на тези насекоми в началото на лятото. 

И все пак, влияние оказва специфичният температурен режим на острова. 

Причината за липсата на комари е в това, че в Нидерландия или съседна Скандинавия те прекарват зимата като какавиди под слой лед.

В момента, в който той започне да се топи, процесът им на превръщане в насекоми е завършен и започмва нов цикър на възпроизвеждане на популацията. 

Зимите в Исландия, обаче, са много променливи. Заради близостта на страната с Гълфстрийм и неговото топло влияние там времето често е с плюсови температури дори и през този период от годината. 

В същото време Арктика напомня за себе си, връщайки на острова минусови температури и виелици.

Руски блогърки разкриват що за чешити са исландците и как се живее с тях

Тези процеси, сменяйки се един друг, протичат през цялата зима в Исландия. 
Така, дори и да попаднат там, комарите не могат да завършат жизнения си цикъл. 

Затова и в Исландия няма комари и жителите са избавени от досадните насекоми, които пренасят и доста опасни заболявания.

И ако в съседна Гренландия има два вида комари, а в Норвегия се срещат цели 28, то исландците просто могат да си отдъхнат. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай