logo

9 неща, които не бива да правите, докато сте в Полша

9 неща, които не бива да правите, докато сте в Полша

Понякога за пътешествениците, които не са идвали преди, може да е объркващо да се ориентират кое се счита за приемливо и кое за табу

Като всяка страна и Полша има своя уникална култура. Понякога за пътешествениците, които не са идвали преди, може да е объркващо да се ориентират кое се счита за приемливо и кое за табу.

Ако и вие сте сред тях, е хубаво предварително да се осведомите за нещата, които можете и които не можете да правите. Това ще ви гарантира по-приятен и пълноценен престой. Все пак съществена част от пътешествията означава да се научите как да бъдете отворени към други култури и социални норми и как да разбирате неща, които ви изглеждат неприемливи.

Вижте няколко неща, които се считат за неприемливи в Полша и които ще ви помогнат да разберете по-добре полската култура.

Замъкът в Полша, където живеят бивши проститутки и самотни майки

1. Не се поздравявайте над прага

Едно суеверие, което се е вкоренило от стари времена в Полша, гласи, че човек не трябва да поздравява гостите си над прага на вратата. Местните хора вярват, че това носи отрицателна енергия и затова винаги избягват да се сбогуват или да се ръкуват след определено място. Затова, когато се срещате с поляк, уверете се, че не прекрачвате тази граница.

2. Не говорете за религия

Запомнете, че когато сте в Полша, трябва да избягвате да говорите открито за религия. В Полша религия означава католицизъм. Около 90% от поляците са римокатолици. Това, обаче, не означава, че можете открито да предположите, че са религиозни. Въпреки че Полша е католическа, това не означава, че всеки редовно ходи на църквата. Поляците имат различни степени на набожност, затова човек трябва да е внимателен, когато повдига темата за религията, пише trip101.com.

3. Не се подлъгвайте по рекламите за селски туризъм

Човек може да се натъкне на много рекламни клипове, когато планира своето пътуване в Полша. Наистина, в страната има много красиви места, особено през зимата, когато ските са на почит. Има и езера в северната част на страната, които си струва да се видят. Има и чудесни градове навсякъде в страната, които заслужават да се посетят.

4. Не казвайте, че сте в Източна Европа

Когато сте в Полша, наистина не казвайте, че сте в Източна Европа. Причините за това се коренят във времето, когато имаше разделение между Западна и Източна Европа. Поляците се обиждат, когато ги причислите към източноевропейските страни. Местните хора явно искат да забравят миналото и се считат повече за западняци.

5. Не пропускайте десерта

Ако сте проучили полската храна, вероятно знаете, че полската кухня има разнообразие от вкусни супи и разкошни основни ястия. Също така има и най-различни видове чудесни десерти. С разнообразието от бисквитки и кексове, една сладка почерпка винаги е добре дошла.

6. Не забравяйте да давате бакшиши

Нещо важно, което трябва да помните, докато сте в Полша, е да давате бакшиши. Това може да объркващо за туристите, които не знаят колко точно е уместно да дадат за съответната услуга. В Полша, когато кажете „благодаря“ на сервитьора, дошъл да вземе сметката ви, той го приема като знак, че не искате рестото. Запомнете, че трябва да кажете „благодаря“, само когато сте готови да си тръгнете и вече нямате нужда от обслужване. Силно препоръчително е да наградите доброто обслужване с пари в брой.

7. Не тръгвайте без да проверите времето

Когато сте Полша, да проверите какво е времето навън е също толкова важно, като да си погледнете часовника преди тръгване. Със сигурност не искате да излезете с неподходящи дрехи. Времето в Полша е променливо и непредвидимо. Зимата може да бъде ледена, а лятото – задушаващо. Затова може да ви се наложи да се преоблечете точно преди да излезете.

8. Не ходете с обувки в полските домове

Докато сте в Полша може да бъдете поканени на гости в нечия къща. Поляците, подобно на много култури по света, събуват обувките си, когато влизат вкъщи. И понеже не се носят обувки вътре, обикновено се ходи с чехли или боси. Запомнете това, ако не искате да обидите местните.

5 европейски града, които можете да посетите с по-скромен бюджет

9. Не се наливайте на обществени места

Когато е в Европа, човек може да си помисли, че да се разхожда с бутилка в ръка е напълно нормално. Но не и в Полша. Малко хора знаят, че има закон, който регулира пиенето на алкохол на обществени места. Човек не може да носи алкохол в ръка на публични места. Пиенето трябва да бъде ограничено до места като барове, ресторанти, бирени градинки и вкъщи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Hali Galli

Hali Galli 06.01.2022 17:06

Ако млада и хубава полякиня, Ви каже - Пание, чи чеш поглашкач моя вивийорке? Кажете - так, це! И ще си прекарате добре.