logo

Замъкът в Полша, където живеят бивши проститутки и самотни майки

Замъкът в Полша, където живеят бивши проститутки и самотни майки

Вътре 52-те стаи са подредени според броя на седмиците, а външно е украсен с 365 прозорци според броя на дните в една година

Има места, които можем да открием сами, пътешествайки. Не присъстват в туристическите справочници, или ако ги има, съвсем не описват действителността.

Точно такова място е един замък в Полша, за който разказва френската блогърка Емануел Шупли. 

В различни свои публикации тя описва места, които е открила сама и е останала невероятно впечатлена от тях. 

Скитайки по полски пътища някъде между Бидгошч и Торун, случайно се качих в малкото градче Jablonowo Pomorskie. И разбира се, не можех да пропусна възможността да се спусна към местния замък, видим отдалеч на хълм, обрасъл с дървета.

Колко бяхме изненадани със съпруга ми, когато разбрахме, че в тази сграда, която изглеждаше по-скоро като крепост в чисто английски стил.

В този кървав замък със страшно проклятие е сниман най-хитовият сериал на „Нетфликс“

Има приют за бивши проститутки и самотни майки, на които помагат монахини от Ордена на Божието провидение, никога не ги бях чувала до този момент. Но това място беше уникално. 

Полша за мен продължава да бъде един вид неизследвана земя, истинска „Terra Incognita” за опитен пътешественик, какъвто вече смея да твърдя, че съм.

Страната е огромна и можете да идвате там време след време, като постоянно откривате нещо ново. Този път спрях, не се смейте, в Куявско-Поморското войводство.

Въпреки не особено звучното име, местата там са много интересни, тъй като тези земи са били постоянно разположени на границата между Полша и Прусия, което им е дало възможност да усвоят и двете тези култури.

Крайната ни цел беше красивият Торун, но пътя към този древен град проправих по най-криволичещия и непредсказуем начин.

И резултатът беше откриването на много интересни места. Не мисля, че някой от вас е чувал за Яблоново-Померания преди.

Самото име на това селище с три хиляди жители подсказва, че някога тези земи са принадлежали на древния княжески род на Яблоновски.

Вярно, тевтонските рицари също успяват да оставят своето наследство там. Но историята, която ме интересува, е свързана с името на Стефан от Нарзим.

Този богат земевладелец и благородник бил страстен пътешественик. Затова, когато придобил нови имоти, продадени за дългове от игра на карти на търг в Яблоново-Поморск, той решил да построи там дворец в английски стил.

Казват, че той е получил идеята за проекта под влиянието на замъка на бившия херцог Фердинанд Максимилиан, видян в Триест.

Каквото и да е било под ръководството на известния пруски архитект Фридрих Щюлер (между другото, той е построил много замъци, които са се запазили до наши дни в Германия), истински приказен замък е израснал тук, в полската околия през 1835г.

Гданск – полското бижу на Балтийско море

Той лесно би могъл да се нарече дворец-календар. Вътре 52-те стаи са подредени според броя на седмиците, а външно замъкът е украсен с 365 прозорци според броя на дните в една година.

Потомците на Стефан явно не са могли да поддържат този невероятен замък и той е продаден през 1931 г. на Държавната земеделска банка на Полша.

Почти веднага цялата територия на замъка с парка е предадена на новия монашески орден на сестрите на Божието провидение.

Основател на ордена е Мария Карловска, а самата тя се посвещава на грижите за "изгубени" жени, бивши проститутки и самотни майки.

Уединеното местоположение на замъка, между другото, подхождало на създаването на приют за тези жени. Вярно е, че скоро основателката на ордена умряла и била погребана в една от кулите на замъка, превърната в параклис.

Но нейните последователки продължили делото й.

Но се случило най-лошото - започнала войната. Германците, които окупирали Полша, изгонили монахините от замъка и създали лагер за работници, превозвани от изток на запад.

По-късно през 1945 г. НКВД създава там временен затвор. И тогава замъкът бил върнат на монахините, което не било толкова изненадващо дори за социалистическа, но не по-малко вярваща следвоенна Полша.

Самата Мария Карловска е била през 1997 г. беатифицирана и обявена за благословена от папа Йоан Павел II . Тази процедура в католицизма се счита за първата стъпка преди канонизацията.

И женският орден на Божието провидение продължава да действа и в наши дни. Освен това нейните клонове в Полша, Казахстан и Италия тръгват именно оттук, от замъка Нарзимски в Яблоново-Померания.

Да, и приютът там продължава да работи. Честно казано, чудесно място, където жени да се оттеглят и да се покаят за греховете си. Красив парк, приказен замък с кули и вратички, мир и тишина лекуват душата.

Бързам да ви разстроя. Снимки на бивши полски проститутки няма да видите! На територията на замъка не срещнахме жива душа, въпреки че много хора казват, че той е напълно обитаван и обгрижван.

Би било интересно да се разхождате във вътрешните стаи на този замък, но вие сами разбирате миряните и още повече, блогърите, фотографите няма да са особено добре дошли тук.

Днес монахините продължават да се грижат за жени в трудни житейски ситуации, както и за пациенти със СПИН и болести, предавани по полов път.

Независимо от това, мястото си остана в душата ми. То е красиво и необичайно, особено знаейки миналото и настоящето му...

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

super

super 11.02.2020 10:00

Няма нужда от инфантилните коментари за това как звучи името на войводството. Иначе като цяло туризмът с цел зяпане е едно от най-безсмислените занимания.

bugarsko

bugarsko 12.02.2020 15:48

как ви звучи--ЯБЪЛКОВО-ПОМОРСКО....? Това е на чист български език.. Спор-няма. ЗАМИСЛЕТЕ СЕ-Българско има и в това име..и в основателката и тн и т н...