Китайците са най-многобройният народ на планетата. За тяхното трудолюбие се носят легенди. Те покоряват със своята дружелюбност и почтителност.
Употребяват за храна всичко, което се движи по земята, лети във въздуха и плува във водата. Какво обаче не знаете за тях…
• Смятани са за най-големите дипломати. Китайците са хитри, коварни, преследват изгодата си на всяка цена.
• Сериозните въпроси се решават на маса. Детайлите от деловите контракти също се обсъждат в „трапезна обстановка“.
• Работят 6 дни в седмицата, излизат в отпуск изключително рядко.
Тайното село, което крие супербогатите британци
• Имат особено отношение към жените. При тях не е прието да се правят комплименти при първа среща. Домакинята не се храни на трапезата, а само обслужва гостите.
• Усвояват системата на ръкостискане относително отскоро. Признателност или симпатия изразяват с потупване по рамото.
Разказвайки за себе си, китайците посочват не към гърдите си, както правят другите народи, а носа си.
Ако китаец посочи някого с пръст, значи иска да го оскърби или да го предизвика.
• Постоянно въртят в ръцете си топчета, моливи или други приспособления за развитие на фината моторика.
• Ако не умеете да се храните с пръчици, в китайски ресторант ще ви предложат лъжица и вилица. Използването на нож на масата се смята за неприлично. Пръчиците не се поставят отгоре върху купата с храна, а отстрани.
• В знак на уважение към гостенина домакинът му предлага най-хубавото парче от храната.
• Традиционната булчинска рокля в Китай е червена. Белите започват да се използват едва отскоро под влияние на европейската култура.
• Традиционният траурен цвят е белият. При погребение китайците слагат на ръката си бяла лента.
Продава се частен остров на Бахамите
• Китайските празници се отбелязват по лунния календар. Луната има много по-важно значение от Слънцето за този народ. За това се споменава в древни трактати и традициите се следват и до днес.
• Голямо значение се придава на вкусовите и текстурните особености на приготвената храна. Китайците обожават смесването на вкусовете, а готвачите могат да направят кулинарен шедьовър дори от крайно екзотични съставки. Професията им се приравнява към тази на лекаря.
• Китайците повече се доверяват на методите на народната медицина, отколкото на съвременните медицински открития
По традиция се лекуват с чесън, джинджифил, билки и използват старинни рецепти за приготвянето на лечебни отвари.
• Всяка трапеза започва и завършва със зелен чай.
• Китайската чайна церемония не е само произведение на изкуството, но и традиция на гостоприемството, запазена от древността.
• В страната строго се наказва нарушаването на данъчните закони. Но често на подсъдимата скамейка се оказват не виновниците, а техни двойници – бедни хора, съгласили се да изтърпят наказанието им срещу заплащане.