logo

Необикновено племе с най-желаните жени, пред които никога не трябва да си подсвирквате

Необикновено племе с най-желаните жени, пред които никога не трябва да си подсвирквате

В разговор с представители на тази нация можете да научите за тяхната специална връзка с природата

Най-голямата етническа група в Кения се нарича кикую и се смята, че те са дошли там от западна Африка, заедно с други народи банту. Първо те се занимавали с лов и събиране на плодове, а след това със земеделие, което било възможно заради плодородната вулканична почва около връх Кения и хребетите Абърдеър. И докато жените отглеждат сладки картофи и просо, мъжете отговарят за бананите и ямса. В допълнение към тези традиционни култури, днес те отглеждат голям брой други, като царевица, ориз, чай, кафе и различни плодове и зеленчуци.

Кикую също се бори активно срещу британските колонизатори по време на конфликта, известен като Мау Мау, който се води от 1952 до 1960 г. в тогавашна Британска Кения. Техните действия първоначално са ограничени до отдалечени селски райони - убийства и атаки срещу изолирани представители и поддръжници на британското правителство, които по-късно ескалират в партизански атаки срещу полицейски участъци.

Необичайните закони на племето Химба, на чиито жени е строго забранено да се къпят!

Според фолклора племето е основано от Гикую, на когото бог Нгай е казал да построи дом на върха на планината. Девет клана са произлезли от него: Ачера, Агачику, Айриму, Амбуи, Ангаре, Анджиру, Ангуи, Айтага и Аитеранда. Освен от кикую, Нгай е почитан и от народите масаи и камба.

Ако пътуването ви отведе до Кения, е много вероятно да срещнете някой от кикую. В разговор с представители на тази нация можете да научите за тяхната специална връзка с природата. Яворът (Mukuyu) и смокинята (Mugumo) имат специален статут в тяхната култура и се считат за свещени.

Кикую винаги са били суеверни и дори днес те все още се придържат към много стари традиции и вярвания, като например това, че числото десет,  носи лош късмет. Вместо "десет", те ще кажат "пълни девет". Също така, ако попаднете в тяхната компания, не си подсвирквайте, защото някои от тях вярват, че това привлича злите духове.

Освен това вярват, че е лош късмет да се говори за предстоящо раждане на дете, защото злите духове могат да чуят и да отнемат детето. Интересно е също, че в Кения жените кикую се смятат за най-големите красавици и желани съпруги.

Влогър попадна при първобитно племе на остров, тяхната реакция шашна мрежата ВИДЕО

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай