logo

Селото, в което отровните змии са домашни любимци: Нормалното за тях е зловещо за нас!

Селото, в което отровните змии са домашни любимци: Нормалното за тях е зловещо за нас!

Децата дори ходят с кобрите си на училище

Индийското село Шефтал е известно още като "страната на змиите". Тук всяка къща има специална зона, посветена на опасните отровни животни, и дори когато жителите си построят нов дом, те винаги имат място за тези необичайни домашни любимци, които всъщност се приемат като членове на семейството.

Вероятно не бихте искали да видите прословутата кобра на прилично разстояние, като се има предвид, че те достигат до 2 метра и отровното им ухапване може да бъде фатално в рамките на 2 до 6 часа (парализира нервната система, мускулната функция и дишането). Но в Шетфалу не мислят така, напротив ще те поправят, че грешиш.

Децата тук, освен че си играят с тях вкъщи, без никакъв страх, дори не се страхуват да водят змиите на училище. Класните стаи са пълни с тях, а техните родители и учители имат просто обяснение за ужасените туристи: „Страх ни е само от неизвестното!“

От следващата година Бали въвежда данък за туристи

Всъщност в цяла Индия змиите (заедно с кравите) са свещени животни, които имат специален и дори култов статус. Те представляват едновременно смъртта и новия живот, защото свалят кожата си и се „раждат отново“ чрез смяната.

За тях се полагат много грижи, особено в Шефтал. Укротителите на змии използват духови инструменти, за да ги хипнотизират и „убедят“ да танцуват на фона на музиката. Това е доказателство за връзката между хората и отровните змии.

Индийските кобри обикалят тук в къщите, имат специално кътче в тях, подобно на техния храм, наречен девастан, където се крият от силното слънце, наслаждават се на специалните пиршества, приготвени само за тях и пълзят свободно по улиците.

А по улиците се виждат на всеки ъгъл. Всеки, който мине покрай тях, от най-малките до най-големите без изключение, се спира и си играе с тях.

Ако забележат, че са слаби - хранят ги със смес от мляко, оризово брашно и куркума, за да ги подсилят, както правят с изоставените котки и кучета.

Турските курорти, които самите турци избират за почивка

И това не е всичко!

Всеки ден им носят цветя в специални храмове, а един от религиозните празници „Наг Панчами“ е посветен на божествата на змиите и е специален ден за кобрите, на които индийците носят мляко и им обръщат специално внимание.

Те винаги имат под ръка свежи листа, с които поръсват необичайните си любимци по улиците.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Кобър

Кобър 15.07.2023 15:41

Че и аз живея с една кобра от бая години. Дажа сега ме врънка пак на море да я водя.

Кумчо Вълчо

Кумчо Вълчо 16.07.2023 4:01

Късметлия си Кобър. Имаш си кой да те пази. Дано си изградил имунитет, щото може да се случи некой сакатлък изневиделица...