logo

Кои са 10-те най-скъпи ресторанта в света

Кои са 10-те най-скъпи ресторанта в света

Там вие не просто хапвате ястие и плащате сметката. Тези заведения предоставят изживяване за всички сетива

Темата за скъпите ястия и луксозните ресторанти напоследък стана доста актуална у нас. Ожесточени дискусии се водят относно това допустимо ли е в менютата да фигурират предложения колкото една месечна заплата, както и каква е културата на клиентите и знаят ли те всъщност какво е скъп ресторант.

Затова е хубаво да се погледне малко по-глобално на нещата и да се излезе извън познатата територия. Кои всъщност са най-скъпите ресторанти в света и по колко излиза сметката в тях?

Вечерята в някои от най-скъпите ресторанти на планетата дава възможност на гостите да получат уникално цялостно преживяване като никое друго. Там вие не просто хапвате ястие и плащате сметката. Тези заведения предоставят изживяване за всички сетива.

Там шеф готвачите от световна класа използват най-изисканите продукти. Салонните управители и сервитьорите предусещат вашите нужди и ви дават няколко часа, за да се насладите на храната.

Правете си сметката: как ресторантите мамят туристите с бакшиши

Самият ресторант пък е естетически радващ окото, със звуци и аромати, предназначени специално да ви потопят в изживяването. Ако сте готови да развържете кесията за едно незабравимо изживяване, вижте кои са 10-те най-скъпи ресторанта в света.

Ithaa Undersea, Малдивите

Цена: от 170 долара за обяд и 279 долара за вечеря

Това е прочутият подводен ресторант, първия такъв в света, кадри от който всички сме виждали. Гостите могат да избират от обедно или вечерно меню, коитоп представляват чудесна смесица от местна и западна кухня. Наслаждавайте се на панорамна гледка към коралова градина докато хапвате. Препоръчва се предварителна резервация, както и спазването на дрескод, информира gobankingrates.com.

 

Restaurant Le Meurice, Париж, Франция

Цена: от 315 долара

Салонът в този ресторант е вдъхновен от Salon de la Paix в двореца Версай. Той има ослепителни огледала, кристални полилеи, украсен е с бронз, мрамор и фрески. През големите прозорци се вижда градината „Тюйлери“.

KYOTO KITCHO Arashiyama, Киото, Япония

Цена: от 299 долара за обяд и 373 долара за вечеря

Ресторантът предлага на гостите си изключителен изглед както и уникално кулинарно изживяване със специално подбрани продукти, които събуждат всички пет сетива. Ако разкриете какъв е поводът да отидете на вечеря, майсторите готвачи ще ви приготвят специално ястие за вашия повод. Силно препоръчително е да си направите предварителна резервация, особено ако вечерята ще е за повече от един човек.

 

Per Se, Ню Йорк, САЩ

Цена: опитването на менюто започва от 425 долара след данъците

Това е нюйоркската версия на шеф Томас Келър на he French Laundry. Намира се в Deutsche Bank Center и предлага забележителен изглед към Сентръл Парк и Columbus Circle.

Всеки ден там се предлагат две менюта за опитване. В тях е включено 9-степенно меню на шеф готвача и 9-степенно вегетарианско меню. През цялото хранене нито една съставка не се повтаря. Винената листа включва над 2000 бутилки. При резервация трябва да се плати депозит от 200 долара на човек.

 

Restaurant De L’Hôtel De Ville, Крисие, Швейцария

Цена: Менюто започва от 268 до 458 долара

Шеф Франк Джованини създава в този ресторант иновативна кухня, посветена на здравословените съставки във всяко ястие. Гостите се настаняват в един от петте салона, всеки от които е с различна атмосфера. Ресторатът получи три звезди Мишлен през 2022 г. – най-високата оценка. Предварителните резвервации са силно препоръчителни.

 

Guy Savoy, Париж, Франция

Цена: Сет менюто започва от 696 долара, включващо напитки

В това заведение изисканата вечеря вече е на друго ниво. То разполага с шест зали, които могат да бъдат затваряни за други посетители по желание на клиентите.

Сет менюто е наречено „Цветове, текстури и вкусове“ и е създадено да се сервира на цялата маса. В него има амюз буш, пушен сабайон, омар с корали и още ястия. Има обедно меню, което е с 8 ястия и струва между 260 и 285 долара. Мъжете трябва да носят вечерно сако.

 

Alchemist, Копенхаген, Дания

Цена: Менюто започва от 722 долара

Alchemist променя дефиницията за хранене навън. Ресторатът има Манифест на холистичната кухня, който гостите могат да си свалят от сайта им. Целта е да се разшири разбирането на концепцията за хранене навън.

Според сайта, изживяването за клиента включва „до 50 импресии“, придружени с подходящите напитки по избор. Хората, които искат да посетят ресторанта, трябва да си купят билети и да се запишат в листата с чакащи, когато билетите бъдат пуснати. Одобряват се само групо от двама, четирима или шестима. Храненето продължава от 4 до 6 часа.

Masa, Ню Йорк, САЩ

Цена: 750 долара за Омаказе, 950 долара за Хиноки бар

През 2022 г. този суши-я ресторант беше обявен за най-скъпият в Америка. Отворен от от шеф Масайоши Такаяма-Маса, който използва подхода Омаказе за сервиране на суши. Гостите трябва да спазват специфичен етикет, като например телефоните трябва да са с изключен звук, а снимането е забранено.

Ultraviolet, Шанхай, Китай

Цена: от 1422 долара за цяло меню за опитване

Създаденият от шеф Пол Пайте ресторант отвежда 10 души на интерактивно кулинарно пътешествие. То включва 20-степенно меню с уникални светлини, звуци и аромати.

 

Това е най-добрият ресторант в света

Sublimotion, Ибиса, Испания

Цена: средно 2000 долара на човек

Всяка година той е обявяван за най-скъпия ресторант в света. В него е позволено само на 12 души на вечер да се насладят на гурме кухнята, приготвена от екип готвачи със звезди Мишлен. Концепцията е да се комбинира технология с кулинария, а маста да се превърне в сцерна, на която гостът е звездата.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай