logo

"Пием шнапс и летим по тъмния склон!" Магията на зимния Тирол

"Пием шнапс и летим по тъмния склон!" Магията на зимния Тирол

Как да се забавляваме в алпийския курорт, ако не обичаме ски

Изглежда, че целият свят отдавна е разделен на два лагера - страстните почитатели на ските и пламенните фенове на сноуборда. Трудно е да си представим, че в планините през зимата можеш да направиш нещо друго, и малцина знаят, че погрешните видове зимни забавления отдавна имат  сериозен конкурент. Български турист, прекарал няколко дни в австрийските Алпи, по-точно в Тирол, разказва как можем да се забавляваме в планината, ако по някаква причина не можем да понасяме ските. С една дума краткият отговор е шейни. Много бързи шейни.

Цяло море изчезна просто ей така, като попито от гигантска топка памук! Вижте тези СНИМКИ

Наближавайки Инсбрук, планинските върхове започват да пробиват облаците. Това е впечатляващо: пътниците от съседните редове се прилепват към прозорците, а в кабината се хвърля ентусиазиран рев на гласове. "Много яко," обобщава жената от задния ред. Това тя ще повтори около десет пъти преди кацането - емоциите са твърде силни.

Основният град на Тирол се намира в долината на река Ин. Много е лесно да изберете хотел в Инсбрук или в близките градове (например Meдраз или Швац) - където и да се намира хотелът, без значение как се нарича, без значение колко звезди има - можете във всеки един момент да видите оттам високите покрити със сняг върхове, които се крият в облаците. Първото сутрешно кафе на балкона с изглед към хребета Карвендел се чувства поне като цената на самолетния билет.


Хълм в планината

"Петъците тук прекарваме примерно така", казва Флориан Кар, нашият екскурзовод и гид в Тирол, "Изкачваме се на два или три километра в планината, а след това се наслаждаваме на добра вечеря в механата на върха, пием чаша шнапс, вземаме шейна и се плъзгаме надолу по тъмния склон към подножието ".

Това е точно това, което правим: първо с един час се изкачваме нагоре по планината, а след това вечеряме в топла механа и веднага щом програмата на зимната вечер стигне до финала - спускаме се по планински серпантин - става малко страшно. След кратък брифинг от Флориан за това как да се спира и как да се въртим, сядаме в дървени шейни, отблъскваме се и се устремяваме надолу.

Роделинг (или тобоган) е думата за спускане от хълм. Само че хълмът е в Алпите и е дълъг три до четири километра, спускайки се стръмно. Съдейки по GPS скоростомера на шейните ускорих до впечатляващите 30-35 километра в час с всички съпътстващи впечатления: свистенето на вятъра в ушите, буците сняг в лицето и адреналиновата буря.

Италианската област, в която „булгар“ е на всяка крачка, а местните се кланят пред син на хан Кубрат

Тобоганът е напълно безопасен, с изключение на няколко синини и не много тежки натъртвания, които забелязваме чак на следващия ден. Понякога по време на спускането се случва да паднем от шейната с прилична скорост и да се забием в снежна преспа, но след това можем спокойно да се отърсим, да седнем и да продължим напред. На второто или третото спускане идва пълно разбиране за това, как шейната се обръща и спира, как да не губи скорост на острите завои и как да влезе зигзаг по пистите. Ако за първи път се качвате  на шейна в планината е много необичайно и понякога страшно, но от петото спускане изглежда, че вече можете да се състезавате в шампионата на равна нога с атлетите.

Независимо от това, Роделинг е по-малко спорт или екстремно хоби, а много повече е семейно забавление. В петък вечерта баровете на града са празни: децата и възрастните стоят на опашката за лифта, така че по-късно да могат да се пързалят надолу с викове и писъци. Понякога трябва да се състезавате на пистата с пияни тийнейджъри, които успяват да се съберат заедно по трима в шейна. Да, те са много шумни и понякога попадат направо на пистата под шейната, но всичко се случва доста забавно, така че дори почти не е досадно.

Роделинг има свой собствен Маратон - десет километрово спускане от връх Келерох. Това е една от най-дългите писти за спускане с шейни в Европа. Пътят от височина 1880 метра направо до жилищните зони на град Швац ще отнеме около 30-40 минути. 

Най-трудното в такива моменти е да не забравите, че по време на спускането само трябва да гледате напред: шейната реагира много точно на най-малките промени в центъра на тежестта и ако започнете да се оглеждате, лесно можете да се окажете в снега.

Високопланинска кухня

Всяко ястие в Тирол изглежда, че е направено с една единствена цел: да запълни тялото с възможно най-много калории, като попълва тези, които сте изразходили в планината или при карането на ски, сноуборд и шейни. Те не претендират за красотата и изяществото, присъщи на високата кухня на ресторантите на Мишлен, и изглеждат съвсем обикновени, но след всяко ястие чувствате, че никога повече няма да искате да ядете.

Обявиха най-ужасното летище в цяла Великобритания - едно от най-използваното от българи

Първо, Флориан препоръчва дегустация на kasshpatzeln - варено фино нарязано тесто със сирене и лук, запържен до хрупкане. Kasschpatseln напомня леко препечена паста, но е абсолютно невъзможно да се откъснете от нея. Най-добре е да се яде този kaisershmarrnom - хибрид от омлет и палачинка, който се сервира с ябълков сос. Домашно приготвени колбаси с горчица и австрийски шницел също се сервират във всяко заведение: от малки семейни таверни в планината до ресторантите в Инсбрук.

Добра вечеря в Тирол ще струва 20-30 евро на човек. Обичайният съвет за Австрия е пет процента бакшиш, но традиционно туристите просто закръглят сметката. Услугата в ресторантите и хотелите е бърза, а целият персонал е усмихнат в европейски стил.

Как живеят в Тирол

На половин милион тиролци годишно се падат по 11 милиона туристи. На практика целият регион е голям комплекс от апартаменти, хотели и хостели, готови да приемат скиори, сноубордисти и любители на планината.

Средният турист прекарва около четири дни в Тирол. За това време можете да намерите апартамент с душ и Wi-Fi (от 50 евро), семеен хотел, например Auenhof (от 100 евро, или луксозния хотел Grafenast, който гарантира най-добрата гледка от прозореца за 200 евро на ден.

В Тирол туристите ги очакват приятни изненади навсякъде, а всеки ъгъл е наситен с домашен уют и гостоприемство. Семействата често дават допълнителните си стаи на туристите и им осигуряват топла закуска в приятелска компания - това не е необичайно в Тирол. 

Въздухът в Тирол

Високи заснежени планини, върховете на които блестят с най-ярките цветове по залез слънце, високоскоростни шейни, принуждавайки ви да изпитате невероятни емоции и адреналинови взривове - всичко това е впечатляващо и силно се врязва в паметта. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай