logo

Имението на Леонардо да Винчи крие тайните и изобретенията от последните му дни

Имението на Леонардо да Винчи крие тайните и изобретенията от последните му дни

Разходката в музея започва от покоите на Леонардо и води към ателието, където е работил

Долината на френските крале предлага необятна комбинация от красиви пейзажи, богати лозови насаждения, спретнати къщи, мрежа от криволичещи безупречно гладки улици, използвани предимно от велосипедисти, и разбира се замъци! В долината на река Лоара те са десетки, а всеки от тях крие интересни исторически факти и любопитни истории.

В Амбоаз освен великолепен замък, още едно място привлича туристи от цялата страна и от света. Това е „Кло Люсе” – имението, в което знаменития майстор от епохата на Ренесанса Леонардо да Винчи прекарва последните години от живота си, съобщава БГНЕС.

Тайната в долината на Лоара, останала неразкрита 500 години

Имението „Кло Люсе” „оцветява” един от склоновете на Амбоаз, само на няколкостотин метра под двореца и централната туристическа улица. Кралският дворец и по-малкият замък казват, че са свързани с подземен тунел.

Днес „Кло Люсе” е рай за любопитни пътешественици от целия свят, където могат буквално да се докоснат до модели на изобретения на самия флорентински майстор.

Леонардо да Винчи е бил гост на френския крал Франсоа I през последните три години от живота си преди смъртта си в Амбоаз през 1519 година.

Разходката в музея започва от покоите на Леонардо и води към ателието, където е работил. Изложени са негови дневници, записки, чертежи и картини, има и много пособия, с които е извършвал измервания и проучвания.

Видео инсталации и 3D изображения ще ви върнат назад във времето, когато Леонардо е бил на 64 години. Тогава той приема поканата на младия Франсоа I, известен като "Кралят Слънце от XVI век".

В Амбоаз Леонардо донася със себе си три от любимите си картини, сред които и Мона Лиза – всички те днес красят Лувъра в Париж. Именно копие на Джокондата следи с поглед всичко, случващо се в трапезарията.

Друга любопитна подробности е, че по време на трите си години във френския град на брега на Лоара, Леонардо организира разточителни партита за двора и работил за създаването на идеален град за Франсоа I в близкия Роморонтан – един от многото нереализирани проекти.

След обиколката на къщата-музей идва ред на най-интересното, което „Кло Люсе” предлага – градината и паркът. Тук всеки посетител може да се докосне до изобретенията на Леонардо, децата имат възможност да влязат и управляват бронираната кола, която според историята е прадядото на танка.

Въздушният винт, послужил като концепция за съвременния хеликоптер, заема централно място в двора на имението и е притегателен център за децата.

Защо най-скъпото имение на Острова – по-голямо от Бъкингамския дворец, тъне в разруха

В двора са показани макети в реални размери на картечницата, на парашута на да Винчи и още много други изобретения на италианеца от 15-ти век.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай