logo

Категорична забрана спря екскурзиите до Северна Македония преди Великден

Категорична забрана спря екскурзиите до Северна Македония преди Великден

Част от туроператорските фирми в Дупница няма да организират екскурзии до съседна Македония в дните преди и на Великден. Една от причините да спрат еднодневните екскурзии е строгата забрана за внос на месо от Северна Македония.

Преди години дупничани масово пазаруваха агнешко за Великден от Крива Паланка, където го купуваха с два-три лева по-евтино за килограм.

Градът на греховете в Китай или Източният Амстердам

Катя Николова, собственичка на туроператорска фирма, заяви пред репортер на "Струма": “Дупничани предпочитат на Великден да са си вкъщи. Това е семеен празник. Не организирам екскурзии до Крива Паланка в Северна Македония, защото няма желаещи да ходят на купони или да правят разходи в този период. Има и строга забрана за внос на месо и месни продукти. На ГКПП – Гюешево се правят проверки на багажа на пътниците. Ако някой се опита да пренесе контрабандно месо, е за негова сметка. Той си носи отговорност. Някои от туристите си купуват по 1 кг сирене или кашкавал, прах за пране… други предпочитат да се разхождат. През почивните дни на Великден няма да има екскурзии и по други дестинации”, обясни Катя Николова.

Борзя е най-лошият град в Русия! А това означава наистина лош... (СНИМКИ)

Нейната колежка, собственичка на туроператорска фирма, Мариана Угрева също е категорична, че няма организирани екскурзии в дните около Великден поради липса на интерес.

Ветеринари от Кюстендил съобщиха, че забраната за внос на месо от Северна Македония е отпреди една година, но и сега се спазва стриктно. Причината за забраната е, че Македония не е в ЕС, а ГКПП – Гюешево е външна граница на Европа.

Вижте основните заблуди за живота в Ню Йорк

Агнешкото месо в Дупнишко запазва цената си спрямо миналата година. Собствениците на ферми са определили цена от 7 лв. за кг живо тегло, за трупно месо цената му скача на 14 лв. за кг.

Фермерът от Ресилово Кирил Евтимов заяви по телефона по повод цената на агнешкото месо: “Ние, които отглеждаме овце, решихме да продаваме по 7 лв. за кг, както миналата година. Аз имам за продан 300 агнета, ако не ги продам за Великден и Гергьовден, ще станат над 28-30 кг. Тогава минават в категория шиле и цената им за кг спада на 6 лв. Обикновено се търсят агнета до 15 кг, от които се получава чисто месо около 7-8 кг. Увеличават се клиентите, които купуват половинка или четвъртинка агне за празника”, заяви К. Евтимов от Ресилово.

Супер бонус примамва всички българи да изберат родното Черноморие този сезон!

Бившият автобусен шофьор от дупнишкото с. Бистрица, сега пенсионер, Венци Венев отглежда в двора на къщата си десетина кози и продава ярешко месо за по 5 лв. на кг. Отглежда и кокошки, които снасят светлосини яйца, природно боядисани за празника.

Някои предпочитат ярешко месо за празничната трапеза, което според тях е по-крехко от агнешкото./pochivka.blitz.bg

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай