logo

Най-известният замък с привидения в Нормандия

Най-известният замък с привидения в Нормандия

Книги, захвърлени в стените, женски гласове, странни звуци, движещи се предмети и така всеки ден

Зад портите на малък замък, намиращ се в покрайнините на нормандско градче, обкръжено с гора, вече половин век се случват мистериозни неща.

Построеният през 1835 година от семейство Де Бодр замък става място на необясними явления, които се увеличават между 1867 и 1876 година. 

По това време замъкът е обитаван от младото семейство Полин и съпругът й Фердинанд. Те живеели в замъка заедно със сина си и няколко слуги - иконом, гувернандка и готвачки, една от които била Селина Дюбосон, прабабата на сегашния кмет на града.

В замъка започнали да се случват много необясними неща – книги, захвърлени в стените, женски гласове, странни звуци, движещи се предмети и така всеки ден.

Най-известната, мистична история за призраците на лондонското гробище Хайгейт

Всичко това станало известно, благодарение на запазените дневници, водени от обитателите на замъка. 

Например, Селина е написала:

"19 януари 1876 година в 1. 15 часа ме събуди стряскаш шум като от галоп на пода. Прозорците се тресяха около десет минути, някой удряше по вратите. Това няма да престане никога и аз повече не мога да го понеса.”

От някои съхранили се оттогава документи е известно също, че стопанинът на замъка е забранил на всички достъпа до мазето. 

По-късно започва да практикува там екзорсизъм, което става ясно от дневника на местния свещеник, присъствал на ритуала. 

„Седях на стола и изведнъж започнах да се треса, не можех да го контролирам, след известно време всичко престана.”

След сеанса настъпва известно затишие и привиденията сякаш се успокояват, но не за дълго. 

Същата година, 1876 година, семейството решава да напусне замъка, а той става собственост на масон – г-н Декаен и много хора смятали, че той също провеждал в замъка окултни ритуали. 

Тогава обитателите и местните жители започнали да виждат призрак на жена, която сякаш надничала през прозорците или пък обикалала из градината. 

Семейството на масона стопанисвало замъка до 1984 година, когато там се разразил пожар.

Сградата изгоряла изцяло, останали само голи стени, днес са прорасли с мъх. 

Всичките тези страховити истории са предизвикали любопитството на GREPP – група за изследването и изучаването на паранормални явления, която през 2015 година решава да направи разследване за случилото се в замъка. 

„Основавайки се на науката, опитваме да демистефицираме много неща, но има необясними факти, всичко това е енергия”, твърди Маргьорит Да Силва, един от специалистите. 

Оказало се, че странните явления не са спрели и до ден днешен.

През 2016 година жена карала автомобила си покрай замъка. Била заедно с дъщеря си и решила да спрат до горска пътека, за да се разходят наоколо. 

Когато вече се връщали към колата, момичето забелязало черен силует, отдалечаващ се от автомобила и изпитало чувство на тревога. 

Най-страшните и зловещи гори в света

Щом седнали вътре и тръгнали, почти веднага усетили миризма, сякаш нещо гори, но успели да скочат и да се спасят. 

Опитвайки се да обяснят всичките тези явления, някои хора казват, че камъните са стар, средновековен замък, използвани за строителството на този, пренесли древно проклятие. 

Други смятат, че кървавото минало – смъртните наказания, изпълнявани в центъра на града и 700-те починали след чумната епидемия може също да имат нещо общо. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай