logo

Най-малките хора на света живеят в племето Онге! Обожават да си пийват и...

Най-малките хора на света живеят в племето Онге! Обожават да си пийват и...

Езикът им е най-старият оцелял в света

Всеки знае, че най-малките хора в света са пигмеите, живеещи в Африка, а след тях бушмените и хотентотите. Последните две племена обаче не са толкова малки (до 150 см височина), а състезанието за наистина малък ръст се печели от много интересния народ Онге.


Те живеят в близост до Индия - на Андаманските острови. Външният им вид не е толкова впечатляващ, те са много малки - не повече от 130 см за мъжете. Въпреки това, те са изградени много пропорционално, и ако не застанат до висок човек, ще бъде трудно да се досетите, че са малки.

Кожата им е черна, подобна на тази на африканците, а що се отнася до лицата, те не са подобни на негроидите, азиатците или европейците. Преди няколко века тази раса била широко разпространена в този район, но с времето дошли народи монголски тип  и се смесили с аборигените. В почти девствена чистота, те са запазени само на Андаманските острови.

Нещо страшно се случва под Африка, зловещ тътен плаши местни и туристи

Контактите на онге с цивилизацията започват около 16-ти век, когато пирати от малайски, китайски и арабски произход започват да ги посещават. Тези гости не били добре дошли и те обсипвали пиратите с облаци от стрели.

Пиратите се обидиха от този прием и си тръгнали, като разказвали на всички за това какви копелета живеят на островите. Някои особено обидени „викинги на южните морета“, след повече ром разказвали, че хората от този народ имали кучешки глави. Мнозина повярвали.
Но в края на 18-ти век тук дошли не празноглави морски разбойници, а хора от британската Източноиндийска компания. Те не били свикнали да се плашат, освен това знаели как да правят бизнес. От този момент нататък аборигените започнали да намаляват.

А причината за това в никакъв случай не е британският расизъм, а болестите, донесени от белите, от които не е имало имунитет. Към това бил добавен алкохола, който много се харесал на местните жители и бързо се пристрастили. Имало случаи, когато онге дори умирали, след като изпивали неизвестна (всъщност отровна) течност от бутилка, изхвърлена на  брега.

Като цяло за по-малко от един век броят на хората намалял десет пъти. Трябва да се каже, че в края на краищата самите Онге разбрали какво ги заплашва при контакта с други народи, така че те решили да избягват общуването.

Резултатът бил изключително малка информация за живота на този застрашен народ. Но от това, което е известно, можем да кажем, че те живеят в комунизма. Частна собственост липсва и всеки може да вземе каквото си поиска.

Разгледайте Мустанг – забраненото планинско кралство! (СНИМКИ)

Социална организация също отсъства, а онге нямат нито лидери, нито крале, нито други властимащи. Интересно е, че Онге се женят според стандартите на племената почти на пенсионна възраст - около 25 години. Но сексуалните отношения преди брака не са забранени, за разлика от прелюбодейството, за което те могат  да убият прегрешилите.

Естествено, едно от любимите им занимания е танцуването, на което те се отдават почти ежедневно. По отношение на религията е трудно да се каже нещо недвусмислено, но известните данни най-вече наподобяват анимизъм, смесен с шаманизъм.

Сега този народ няма повече от хиляда души и с всяко десетилетие стават все по-малко . Харесва ви или не, размерът има значение, а по-високите хора гледат надолу към тях, което не улеснява контактите.

Ако те си сътрудничат с белите или монголоидите, това е само като евтина работна ръка. Понякога се появява смесено потомство, но съдбата му е незавидна, защото отказват да приемат като свое общество това на баща си, както и обществото на майка си. Така че, най-вероятно, в близко бъдеще онге ще изчезне от лицето на земята.

Междувременно Онге са интересни точно като реликва на едно невероятно далечно минало. Техният език е изучаван много слабо, но известните данни показват, че той е бил образуван преди около 70 хиляди години - във време, когато предците не само на Онге, но и на цялото човечество, са живели в Африка. Може би това е най-старият от оцелелите езици.
 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай