logo

Най-високата столица измисли страхотен начин за справяне със задръстванията (СНИМКИ/ВИДЕО)

Най-високата столица измисли страхотен начин за справяне със задръстванията (СНИМКИ/ВИДЕО)

В Боливия намериха изход от тежките и неприятни задръствания. Преди дни беше завършено въздушното трасе между административната столица Ла Пас и едно от предградията Ел Алто.

Тук няма шум, клаксони, вредни изпарения. Има тишина, спокойствие и красиви гледки. В Ла Пас вече могат да използват междуградски кабинков лифт. Трасето е с дължина 33 км и представлява 10 свързани по между си линии. А пътуването между Ла Пас и Ел Алто вече е по-скоро удоволствие, а не загуба на ценно време.

Изумруденият остров - където няма змии, а природата ще ви омае (СНИМКИ)

С кабинките се стига значително по-бързо от автобуса и то без прекачвания. Те са спокойни и сигурни и предлагат прекрасни гледки. Вече може да се отиде до всяка част на града, защото линиите са свързани - на юг или на север, навсякъде.

 

В най-високата си част кабинките са на около 4 км над земята, в най-ниската - на малко над 3,5 км. Правителството е инвестирало в проекта 740 милиона долара. А градският лифт е построен от австрийска компания. Проектът е завършен за седем години. 

Ла Пас е с население от 1 250 000 жители. Той се намира на 3 600 метра надморска височина, което го прави най-високо разположената столица в света.

Определно най-екзотичната забележителност в Ла Пас е Пазарът на вещиците или както е известен сред местните жители - „Ел Меркадо де лас Брухас”. Пазарът на вещиците е едно от най-посещаваните места от туристите и гостите на град Ла Пас. Той се намира между улица Линарес Сегарнага и Санта Круз. Това е мястото, където можете да намерите всичко, свързано с магията, заклинанията и любовните магии. Продават се сушени жаби, афродизиаци, билки и всякакви вълшебни предмети.

Тук пазарите са колоритни и много забавни. Тесните, стръмни улички, многото магазинчета и глъчката около тях, създават една задушевна атмосфера. Но и измамите тук са често явление, така че трябва да се внимава.

Ла Пас е основен културен център в страната. Някои от главните забележителности, който могат да бъдат видени от посетителите на града, включват: катедралата Метрополитан, църквата Сан Франциско, сградата на президентството и централния градски парк. Има и множество музеи, които могат да бъдат посетени, като най-посещаваните са разположени на ул. "Хаен" (Jaen Street) – над 10 на брой. Сред най-любопитните е музеят на растението кока. 

Богатата история на Ла Пас е завещала уникални примери на строителното изкуство. Там могат да се видят величествени катедрали, построени още по колониално време. Забележителни са площадите "Пласа Мурильо" и "Пласа де Армас", които са отправна точка за всички туристи.Пространствата са заобиколени от старинни сгради в бароков и неокласически стил и са неразделна част от общия пейзаж.

На „Мурильо” е концентрирана политическата мощ на цялата държава. Тук може да се види катедралата, както и президентският дворец „Паласио Комадо”, наричан още и Изгорелият дворец, тъй като в края на XIX в. е подпален и изгорен по време на бунт на индианците. Точно срещу него се намира статуята на президента Гуалберто Виляроел, който бил измъкнат от двореца през 1946 г. и обесен. Преди него, през 1810 г., дон Педро Доминго Мурильо, на когото е наречен площадът, бил убит по същия начин.

Удивителните древни рисунки в ждрелото Сърмишсай нямат аналог по света

Дворецът „Диес де Медина”, построен през 1775 г., е друго често посещавано място в града. Интересна е и кръглата сграда „Алберто Сааведра Перес” с извити балкони и майсторски изписани тавани. Друга красива и вълнуваща постройка е домът на маркиза Виляверде, вдигнат през ХVIII в.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай