logo

Подземният храм - постижение на японската мисъл, което пази Токио от страшни бедствия

Подземният храм - постижение на японската мисъл, което пази Токио от страшни бедствия

Проектът е невероятно инженерно начинание, а освен това и странно красиво

В покрайнините на Токио, зад малка правителствена сграда, под футболно игрище и скейтпарк се намира едно огромно и удивително съоръжение. То е създадено, за да пази 13-милионния град от опустошителни бедствия.

Официалното наименование на това инженерно чудо е Канал за външно подземно отводняване на столичната територия. По-познато е, обаче, като G-Cans.

Живот на 5 квадратни метра в богатото Токио

Построена между 1992 и 2006 година на цена от 3 млрд. щатски долара, тази подземна система за управление на водите представлява 6,4 км тунели, които стигат до дълбочина 50 метра под земята. Тръбите свързват 5 гигантски силоза, които са високи 65 метра и са широки 32 метра.

Всички те пък са свързани с един огромен контейнер – „Храмът“, съобщава Amusing planet.

„Подземният храм“ е най-влечатляващата част от G-Cans. Използван е за създаването на специфична атмосфера в много филми и представления.

Този гигантски метален резервоар е с размери 25,4 на 177 на 78 метра. Поддържа се от 59 огромни стълба.

Цялата тази впечатляваща система има една цел – да събира водата от проливните дъждове и тропическите бури и да пази метрополиса от наводнения.

Оттичащата се вода от градските шахти се събира през тунелите в масивния „Подземен храм“. От там четири турбини изпомпват по 200 кубични метра вода на сеунда в река Едо.

Мнозина оспорват целесъобразността на тази колосална отводнителна система. Според централния съвет за управление при бедствия на Токио, ако за три дни в града падне дъжд от 550 милиметра и река Аракава излезе от бреговете си, 97% от метростанциите ще бъдат под вода.

Това, обаче, е вероятно да се случи веднъж на 200 години. Точно такова бедствие G-Cans може да предотврати.

Как японците се топлят през зимата без централно отопление?

Проектът е невероятно инженерно начинание, а освен това и странно красиво. Затова и се е превърнал в туристическа дестинация.

Когато не е пълно с вода, пускт туристи по два пъти на ден. За съжаление обиколките се провеждат само на японски език.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай