logo

Реколета е най-странното гробище на света и пази хиляди зловещи тайни

Реколета е най-странното гробище на света и пази хиляди зловещи тайни

Гробището Реколета се намира в един от най-престижните райони на Буенос Айрес. В допълнение, то е забележителност на столицата на Аржентина и е със световна историческа стойност. А от 1946 г. Реколета има статут на национален музей на открито, 70 гробници са обявени за национални паметници. Но освен високото положение на погребаните тук хора, гробището е известно и с тъжни истории за смъртта.

Мъртвият град Матера – другата европейска столица на културата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Посещението в гробището днес е безплатно. Въпреки че преди известно време един от предприемчивите жители на града се опитал да организира продажбата на билети тук. Разходката из гробището си струва поне поради архитектурното му значение. Тук са погребани почти всички президенти на Аржентина, най-важните фигури в страната от областта на изкуството и културата, политици, учени, спортисти и други известни личности. Сред тях е първата дама на Аржентина, Ева Дуарте, духовният водач на нацията, починала на 33 години. И въпреки нейният незаконен (извънбрачен) произход, тя била погребана в семейната крипта на роднините на баща си - беден пастир.

Сред многото местни легенди за тези, които са погребани в Реколета, най-известната е за Руфина Камбасарес. 19-годишното момиче било намерено мъртво в собствената си стая на рождения си ден. Тялото било прегледано веднага от трима лекари, които единодушно обявили смъртта на нещастницата. Вярно е, че причината за случилото се тогава не могла да бъде установена. След известно време обаче един от роднините решил да посети гроба на момичето и забелязал, че гробът бил хлътнал. Когато отворили ковчега, открили много драскотини по капака, а също така и ътре по лицето на момичето. Станало ясно, че Руфина е погребана жива и се опитвала да се измъкне.

Това е най-старият СПА-хотел на света! Приема гости повече от 1300 години

След това в града се разнесли клюки, че собствената й майка била в любовни отношения с поклонник  на дъщеря си. В този ден тя просто се опитала приспи дъщеря си с хапчета за сън, за да се срещне с младия мъж. Очевидно обаче тя отишла твърде далеч с дозата, в резултат на което Руфина изпаднала в кома. И тъй като лекарите по онова време не можели да различават състоянието на кома от смъртта, момичето било погребано още живо. След известно време се събудило и се опитало да излезе от гробницата. Днес гробът й е украсен със статуя на Руфина, която се опитва да отвори вратата на криптата. Трябва да се отбележи, че майка й след това е родила дете от общия им любовник си - това е исторически факт.

Друга история разказва за служител на гробището, който мечтаел да построи тук своя гробница. Но тъй като това удоволствие са можели да си позволят само заможните жители на града, чиновникът можел само да събира средства за своята мечта в продължение на много години. За тази цел той се отказал от нормална  храна, дрехи и дори собствения си дом. Служителят също така никога не се оженил. Когато ексцентрикът успял да събере необходимата сума, той се самоубил. Гробницата на служителя на гробището е украсена със статуя с работни  инструменти.

Плюсовете и минусите на един от най-добрите турски курорти

Има крипта, в която се пазят телата на високопоставен чиновник и неговата съпруга, която обичала да харчи парите на съпруга си. С прекомерното си угаждане и пазаруване, тя вкарала мъжа си в дългове. А той не пожелал да плаща за тях. За това съпругата била обидена на съпруга си и спряла да говори с него. В продължение на цели 20 години от техния брачен живот. Интересно е обаче, че паметникът, в който фигурите на съпруга и съпругата се намират една до друга, свидетелства за този мълчалив живот - и паметникът е издигнат по този начин от жената, която е надживяла съпруга си.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай