logo

Срещнеш ли Хмонг, виж му дрехата, за да разбереш с какво се занимава

Срещнеш ли Хмонг, виж му дрехата, за да разбереш с какво се занимава

Над 260 000 Хмонги живеят в САЩ като бивши съюзници от Виетнамската война

Хората от народа Хмонги или Mяo са едни от най-многобройните на територията на Китай. Техният брой е около 11 милиона души, а основното им географско разположение е територията на Азия: Китай, Виетнам, Лаос, Тайланд. Но и в Съединените щати живеят около 260 000 Хмонги.

Небостъргач от 19-и век е най-хитовият хотел в Ню Йорк – вижте само за какво става дума

През 60-те те воювали за независимост в Лаос, но загубили. По-късно, във Виетнамската война, Хмонгите се обединили със САЩ, но отново били победени. След тази война много от тях получили американско гражданство.

Най-голямата минерална баня в Европа предлага страхотно изживяване и не е никак скъпо (СНИМКИ/ВИДЕО)

Интересното е, че Хмонгите са различни, черни, бели, червени ... а също така сини и многоцветни, но не става дума за цвета на кожата, а за цветовете на дрехите им. Цветът на дрехите показва принадлежността на човека към определен клан. Например в Тайланд белите и сините Хмонги са основните кланове. Дрехите им имат интересни мотиви, които са ръчно създадени от жените Хмонги. Като цяло, тези хора с гордост и голямо удоволствие демонстрират своите красиви костюми.

Черните Хмонги, може да се каже, са староверци. Те се обличат като техните предци. Те се опитват да следват древните традиции и начин на живот. Ако някой от тях удари главата си, трябва да прикрепи студена монета към челото и това дори да не помага, продължава да се прави, защото така са правели предците. Но това не им пречи да живеят в градовете и да се радват на всички предимства на цивилизацията.

Петербург през зимата? Истинска приказка! (СНИМКИ)

Хмонгските селища обикновено се намират в подножието на планината. Основният вид дейност е селското стопанство. На поливните тераси се отглеждат ориз, боб и зеленчуци. Но с развитието на туристическия бизнес във Виетнам, много Хмонги се заселват в градове.

В градовете, където има много туристи, те обикновено печелят пари като водач или продават чанти и гривни с традиционни мотиви, както и различни ръчно изработени сувенири, които правят жените. Направо на тротоарите седят възрастни жени и продават стоките си, а тези, които са по-млади, ходят по улиците и предлагат сувенири.

В обществото на Хмонгите има много ясно разделение на труда и цялата тежка физическа работа се извършва от мъжете. Според правилата на народа, мъжът е официалният ръководител на семейството, въпреки че в действителност в него не притежава особена власт.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

Коментирай