logo

Тази страна събира най-добрите ресторанти в света! СНИМКИ

Тази страна събира най-добрите ресторанти в света! СНИМКИ

Това не е особена изненада, имайки предвид дълбоките традиции в готвенето

Бихте били близо до истината, ако кажете Франция или Италия. Но това няма да е верният отговор. Челното място се държи от Испания.

През 2023 г. шест ресторанта от тази страна влязоха в списъка с 50-те най-добри в света.

Така Испания се нареди на първото място по концентрация от места с кухня на световно ниво. Ресторант номер едно според класацията е в перуанската столица Лима, но струпването е в Испания.

Това не е особена изненада, имайки предвид дълбоките традиции в готвенето. Именно в Испания се намираше легендарният ресторант El Bulli, оглавявал цели пет пъти класацията на най-добрите в света. Той обаче затвори врати през 2011 г. след 50 години дейност, припомня CNN.

Тази година няколко испански готвачи влязоха в престижната класация, заемайки второ, трето и четвърто място, както и няколко позиции по-надолу. Част от тях са ученици на Феран Адриа, главният готвач на El Bulli.

Неговото влияние се разпростира далеч извън границите на Испания.

Шеф Хосе Андрес, един от главните виновници за популяризирането на испанската кухня в САЩ, е негов ученик. През 1991 г. Андрес открива верига ресторанти във Вашингтон. Наскоро той се завърна в родината си и участва в риалити, което се излъчва по CNN.

Легендарният статут на испанските готвачи и ресторанти неминуемо дава отражение в световната класация.

Това са шестте заведения, получили световна слава.

Disfrutar / Барселона

Този ресторант заема втората позиция на най-добрите в света и първата в Европа. Главните готвачи са трима, всичките минали през школата на El Bulli – Матео Касаняс, Ориол Кастро и Едуард Ксатруч.

За тях казват, че са като Тримата мускетари – винаги заедно и винаги готови да се притекат на помощ един на друг.

Хапване в техния ресторант струва минимум 255 евро, казват запознати. Предлагат се два вида меню – класически ястия и сезонни.

Сред специалитети им е и т.нар. жива маса – в нея са обособени скрити отделения с различна храна, а клиентите разчитат на изненадата и фантазията на готвачите.

Номер 2 в Топ 50.

DiverXO / Мадрид

Преживяването там може да бъде описано като пътуване в света на главния готвач Дабриз Муньос. Ресторантът предлага меню от 365 евро, в което не са включени напитките. То се нарича „летящи прасета“ и всъщност е закачка към бащата на главния готвач, който си представял нещо подобно, мислейки как би изглеждал перфектният ресторант.

Муньос е оценен с три звезди в класацията на Мишлен.

Номер 3 в Топ 50.

Порталът "Наупа Хуака" разкрива голяма тайна за древните цивилизации СНИМКИ

Asador Etxebarri / Атксондо 

Този малък град се намира в Страната на баските. Ресторантът е в старинна сграда от дърво и камък. Известен е с печеното си. 

Главният готвач е Битор Аргинозис. Неговите специалитети се приготвят върху огън от различни видове дърво. Може да се опитат ястия с чоризо или аншоа. 

Мишелин му дава една звезда. 

Номер 4 в класацията.

Quique Dacosta / Дения

Дения е близо до Валенсия и се счита за един от важните турстически центрове в Испания. Ресторантът носи името на главния си готвач, който според класацията на Мишелин има три звезди. 

Тук се концентрират върху местната за района на Валенсия кухня. Сред най-добрите им менюта е това, състоящо се от четири ястия – второто, посветено на местните обичаи, второто – на морето, третото – на класическите ястия и четвъртото – на красота

Elkano / Хетария

Отново сме в Страната на баските и в ресторанта, основан през 1964 г. от покойния Педро Арегуи. В началото се концентрират върху печената риба. След това обогатяват менюто, а през 2014 г. получават една звезда от Мишели.

В днешно време ресторантът се ръководи от сина на Арегуи и продължава да залага на прясната морска храна. 

Номер 22 в класацията 

Красив водопад край Пловдив крие камъка на Цар Иван Асен II и невероятна гледка СНИМКИ

Mugaritz / Сан Себастиян 

И тук главният готвач Андони Луис Адурис е възпитаник на споменатия в началото El Bulli. Наскоро шеф Адурис отпразнува 25-годишнината на собствения си ресторант. 

Всяка година този ресторант затваря за по четири месеца. Това време се използва за експериментиране с рецепти и създаване на нови ястия за клиентите.

Менюто включва описания като „Говежда техника“ и „Глутенова топка“. 

Този ресторант заема 31 място в Топ 50.   

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

junteeniot

junteeniot 28.09.2023 17:51

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами----- https://urlis.net/biocom