logo

В Кападокия сякаш сте попаднали в някаква вълшебна „друга Турция“

В Кападокия сякаш сте попаднали в някаква вълшебна „друга Турция“

Първите християни обикаляли тези долини и ги превърнали в свои пещерни манастири и градове

Градовете в Кападокия приличат на замъци от пясък или на големи мравуняци, а местните жители от много векове насам продължават да „залепват“ своите къщи направо за планините. Тук ще ви предложат да намете стая с всички удобства в пещера и да посетите хамам от 18-и век. Туристите тук са доволни, нищо, че през свещения месец Рамадан могат им откажат закуска.

Родена във вулкани

Кападокия е регион в Централна Турция, намиращ се на около 600 км от курорта Анталия. Характерен релеф – причудливи скали от туф и базалт. Навсякъде се вждат гигантски каменни гъби, планини с най-невероятни форми и цветове, които тук наричат „перибаджалари“, образували се преди много хилядолетия след серия мощни вулканични изригвания. Лавата се разпространила на стотици километри, а след това водата и вятърът са създали от изстиналата лава огромни каменни масиви.

10 реални места на Земята, чието съществуване е невъзможно от гледна точка на науката

Първите християни обикаляли тези долини и ги превърнали в свои пещерни манастири и градове. Въпреки изобилието от скали, в Кападокия няма да срещнете катерачи. Туфата е много мека скала, която не е подходящ за скално катерене. Затова пък можете да си издълбаете жилище в планината дори с обикновена лъжица. От тази мекост на скалите се възползвали монасите, които си издялали в скалите храмове и килии.

Струва ни се, че природата в Кападокия противоречи сама на себе си. Не е ясно как огромните каменни гъби се държат на тънките си основи. Местните до ден-днешен използват податливия на обработка туф като строителен материал и като основа за къщите си. Така те се излизат много по-евтино. Не е учудващо, че много от древните градове в Кападокия са възникнали в планината, която с времето се напълнила с жилища, подобно на голям мравуняк.

Цветните маршрути

Има няколко начина да се запознаете с Кападокия. Най-лесният е да си резервирате двудневна екскурзия от който и да е хотел от морското крайбрежие на Турция. Пътят не е кратък – ще ви се наложи да пътувате с автобус цялата нощ, но ще ви покажат всичко най-интересно в Кападокия: музей под открито небе в Гьореме с древни християнски храмове в скалите, замъка Учисар, подземния град Деринкую.

Много туристи предприемат полет с балон. В Кападокия те са толкова много, колкото рядко ще видите на друго място. В ранните утринни часове, ако времето позволява, стотици разноцветни балон се издигат в небето на всеки час, създавайки наистина фантастична гледка – както за намиращите с в коша на балона, така и за наблюдаващите на земята.

Стойността на двудневна екскурзия Кападикия при туроператорите започва от 130 долара на човек, за балон – 180 долара. Допълнително може да се организира и сафари тур с АТВ или разходка на кон в планината.

Всички маршрути в Кападокия се делят по цветове – „червен“, „Зелен“ и „син“. В двудневната програма, по правило, червеният маршрут включва посещение на най-популярните места. За да се потопите наистина в живота на Кападокия, си струва да дойдете не само за един-два дни с туристическа програма, а за повече дни самостоятелно. Тогава ще преминете през по-дългите зелен и син маршрути, ще посетите каньони, Долината на любовта и други непознати места.

В тези случаи е по-удобно да летите до Анкара, а оттам да стигнете до центъра на Кападокия – град Невшихир. Пътят от столицата на Турция отнема около 4 часа.

Пещери с всички удобства

За самостоятелен отдих в Кападокия са подходящи малките градове Ургюп, Мустафапаша, Аванос. Всички те се намират на разстояние между 5 и 8 км един от друг. При желание можете да се разходите по долината от единия до другия град, любувайки се на променящите се „космически“ пейзажи.

В градовете има множество малки хотели, има и скъпи с басейни. Идващите самостоятелно туристи най-често търсят само къде да пренощуват.

Хотелите в пещерите са много търсени от туристите. Така те се запознават по-отблизо с местния бит, а и през лятото в такъв хотел е прохладно и не е нужен климатик. Освен това настаняването в пещера е доста икономично. Стая за семейство от четирима със закуска струва около 25 евро.

Червен пипер за растеж на косата: наистина ли помага?

В Ургюп можете да посетите автентичен хамам, построен още в 18-и век. Сеансът там около 7 евро, а за сравнение, в по-популярното сред туристите градче Гьореме е цели 70.

Месецът Рамадан

Тръгвайки към Кападокия е необходимо да се съобразите с местните традиции. Например, ако пътувате в месеца на Рамадан, през деня няма да ви дадат да си купите бира в заведенията. Хазяйката може да ви откаже ранна закуска. Това не се счита за нередност, а просто в свещения месец се ляга да се спи само след утринна молитва.

Разбира се, никой няма да ви забрани да си купите храна, но трябва да имате предвид, че в градовете, където няма много туристи, по време на Рамадана е най-добре да обядвате в заведение, а не на улицата, за да не дразните местните.

В свещения месец в Кападокия може да разберете какво е ифтар – хранене късно вечерта. Често се организира и финансира от местното кметство и всички желаещи могат да се включат безплатно. Около джамиите и на площадите се нареждат маси, където след вечерната молитва угощават гражданите и гостите на града.

Местността на счупените гърнета

Производството на керамика е основното в Кападокия. Туристите си вземат за сувенири глинени чаши и други съдове. В местната кухнята гърнето е най-важният съд, необходим за приготвяне на кебап.

В Турция има над 50 вида кебап, но има една изискана местна рецепта. Агнешкото месо се слага в гърне, заедно с домати, лук, зелении, пипер и други подправки. Гърнето се запечатва херметически с капак от тесто и се слага в пещта, където месото се запича на много висока температура. Преди поднасянето на ястието келнерът ефектно отсича горната част на гърнето с рязък удар на малък ятаган. Съдържанието се изсипва в чиния и се гарнира с бял ориз.

8 изключително красиви града, все едно излезли от приказките

На входа на ресторантите и кафенетата поставят цели композиции от счупени гърнета. Не ги изхвърлят, а ги използват за украса и за строителство на къщи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай