logo

В племето на Бергдамите никога не се къпят, но си мият зъбите по няколко пъти на ден

В племето на Бергдамите никога не се къпят, но си мият зъбите по няколко пъти на ден

Страхуват се от водата, вярват, че носи нещастие

Традициите и обичаите на племенните народи понякога предизвикват голямо объркване, но в конкретния случай те просто не се вписват в главата ни. В Африка има племе Бергдами, тяхната отличителна черта е, че те избягват къпането и водата през целия си живот, но в тяхната култура има много интересни моменти.

Да започнем с факта, че въпреки пълното презрение към хигиената по отношение на тялото му, барддамът не може да се нарече мръсен. Най-добрият пример е, че те фанатично се стремят да чистят зъбите си, да ги почистват с парчета кожа или импровизирани четки.

Жалко е, че твърдата храна и начинът на живот не им позволяват да спасят зъбите си и те никога не са бели, а когато ги заболи зъб или започне да гние, знахарят просто го избива с пръчка.

Най-евтините хотели в Европа. Вижте къде (освен в България) са те

Още няколко думи за къпането, всъщност Бердгамите, също биха били щастливи да измият мръсотията, трупана десетилетия и най-сетне да спрат да чешат, но те просто се страхуват от водата и са убедени, че всеки контакт с нея може да доведе до нещастие.

Особеностите на живота на племето на Бергдамите

Както и при повечето диви племена, Бергдамите имат своите сложни културни убеждения и доста объркана йерархия, основната ценност в живота им е свещеният огън. Той става такъв само ако главният свещеник го запали и той прави това в името на бога на слънцето Камаб.

Към него се обръщат магьосниците от племето, молят го за късмет и здраве, интересен факт, само мъжете могат да се доближат до свещения огън.


Като цяло, сред диваците, магьосниците играят голяма роля, а Бергдамите не правят изключение, те следват съветите, благословията им, но най-важното - ходят при тях за лечение. Общуването с боговете те успешно съчетават със знахарството. Интересен е фактът, че ако жрецът не знае как да излекува пациента, просто го забравя и престава да се тревожи за него, а предлага да напусне племето и да сложи край на живота си в самота.

Как стават възрастни в племето на Бергдамите?

Интересен  е подходът към зрелостта сред момичетата. За да станат жени, ще трябва да чакат времето, когато ще им пораснат "млечните жлези", докато това не се случи, момичетата дори не могат да ядат храна, предназначена за жени.

Отвратително! Половината от работещите в самолетите са преживели нещо ужасно

Получило символа на женствеността, момичето преминава ритуал на посвещение, за това точно над бюста се прави разрез, който се смазва с хранителни продукти, разтопени и смесени с брашно. Когато раната заздравява, момичето е съветвано, да не прави любов преди брака, но то вече се смята за възрастна жена.

При мъжете в това племе всичко е много по-просто, мъжът трябва носи храна, а момчетата трябва да докажат, че могат да проследят и убият дивеч. В същото време това се прави не само от един, а от цяла тълпа  кандидати за "мъже".

В продължение на два дни момчетата напускат племето и се опитват да осигурят колкото се може повече месо за своето племе, а през първия ден всички гладуват и дават цялата храна на съплемениците си. Но месото, което носят на втория ден, бившите вече деца  могат да споделят със съплеменните си като равни, като признати мъже.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай