logo

Защо да се отправим към „най-щастливата страна“ по средата на лятото

Защо да се отправим към „най-щастливата страна“ по средата на лятото

Обиколка с водач ще ви отведе по спиращ дъха маршрут сред природата

Едва ли първото място, където ще ви се прииска да отиде през лятото, е Финландия – страната, известна с тримесечната си нощ и притежаваща територии отвъд полярния кръг. Нищо, че ще ви кажат, че това е най-щастливата страната на света.

Когато пообиколите красивата ѝ природа, вероятно ще си промените мнението. Настроението ви със сигурност ще се вдигне, ако си направите обиколка с колело около някое от безбройните финландски езера като Саимаа, например.

Топ 5 на най-странните държавни граници

И все пак как така това е най-щастливата страна на света? Вярно, че Финландия оглавява няколко години подред известната класация за световно щастие, в която участват 156 страни. Но страната има ужасно дълги и мрачни зими, в които местните са принудени ца оцеляват на минус 50 градуса.

Отговори на този въпрос ще срещнете на различни места. Например на скалата в Кивинока, която се издига над морето, където местните обичат да медитират. Наоколо е пълни с приятни малки плажове и летни кафенета в залива на Хелзинки.

Веднага ще си спомните, че във Финландия може да имат 24-часова нощ, но там се радват и на среднощно слънце през лятото. Между август и май то не залязва, а в нощните часове показва приказни червено-жълти багри.

Можете да пренощувате в някой от шикозните малки хотелчета в централната част на Хелзинки, а след това да пробвате закуска със спецалитети като бяла риба на жар, пушено сирене, наденички от еленско и пастет. Разбира се, ако не искате да изядете някой от елените на Дядо Коледа, можете съвсем спокойно да изберете гранола с червени боровинки и мед, както и традиционен островен малцов хляб.

Дългите зимни нощи са развили страхотна любов към стоенето вкъщи и четенето. В централната библиотека Ооди има главозамайваща колекция от над 100 000 книги, списания, вестници, 3D принтери, филми и видео игри. Сама по себе си тя е дестинация, която си заслужава да ѝ отделите един ден от пътуването си.

Уникално: Този електромобил може да се паркира на стената (СНИМКИ/ВИДЕО)

Други по-простички удоволствия ви очакват на 45 минути северозападно от Хелзинки в Национален парт Нууксио. Обиколка с водач ще ви отведе по спиращ дъха маршрут сред природата. Освен това ще ви насърчат да събирате фират и да пробвате различни билки. Накрая ще си направите чай от това, което сте събрали.

Можете да продължите с велосипед още по на север и да отседнете в чудесен реновиран хотел в гората – Punkaharju. Той е построен през 1845 година, когато руският цар Николай Първи заповядал да бъде издигната хижа. Мястото е вълшебно и релаксиращо и не е трудно да се разбере защо бившият супермодел Саими Хойер се е преместила тук, за да управлява хотел.

Още едно любопитно място е Лусто – „горският музей на Финландия“. Той разкрива любовта и грижата на цялата страна към величествените дървета. Освен „страна на хилядата езера“, Финландия е и страна на хиляди гори, с каквито е покрита над 70% от територията ѝ.

Има и още – освен като дом на Дядо Коледа, тя се гордее и с най-чистия въздух в света и е обявена за една от най-безопасните държави.

Искрящи води и зашеметяващи гледки – най-добрите плажове на Черна гора

Друг смайващ факт – в страна с население около 5,5 млн. души има над 3 млн. сауни. Опитните посетители на тези места бързо ще ви посъвестват да седите там 5 минути и след това да се хвърлите в ледено студено езеро. Макар да звучи страшно, това действа изключително стимулиращо.

Да не се учудите, ако дни наред след това не можете да спрете да се усмихвате. Ето защо хората, които живеят там, са толкова безумно щастливи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай