logo

Живите мъртви: За народа Тораджа не е проблем да живеят с умрелите си роднини (СНИМКИ 18+)

Живите мъртви: За народа Тораджа не е проблем да живеят с умрелите си роднини (СНИМКИ 18+)

Индонезия е огромна страна с население от 266 милиона души. Сред този огромен брой жители има около 300 народа, всеки със свои традиции.

Един от тези народи са хората на Тораджа, които живеят на остров Сулавеси. На острова има 16 милиона души, от които 1,5 милиона са тораджи. В тяхната култура е силно развит култът към почитане на древни духове и предци.

Изумителното на пътуване на трима неориентирани англичани и един стар Фолксваген от Лондон до Сибир... през България

И на този фон, малко преди повече от 100 години е възникнала традицията "Манене", която се превежда от езика на Тораджа като "церемония за пречистване на мъртвите". Този фестивал се провежда на всеки три години и се заключава в това, че починалите роднини са изваждани от гробовете.

Изравят се всички - наскоро погребани и тези, които са лежали под земята в продължение на няколко десетилетия. Роднините прибират телата, обличат ги в красиви дрехи, гримират ги и като цяло ги нагласят (доколкото е възможно). Докато мумифицираните тела "се топлят" на слънце, роднините поправят ковчезите, така че трупът не се разлага и след още 3 години те да могат да изровят едно добре запазено тяло.

Традицията възникнала поради благоговението на Тораджа към погребението. Пищното, великолепно погребение, на практика е делото на целия им живот за тях, колкото и странно да звучи. Това е толкова важно, че хората не могат да заровят мумифицираните роднини в продължение на няколко години, докато не спестят достатъчно пари.

Противно или удобно? По улиците на Париж поставиха открити писоари

Когато парите биват събрани, роднините убиват бивол преди погребението и поставят рогата близо до къщата на починалия. Колкото повече рога има пред къщата, толкова по-висок е социалният статус. След това ковчегът се поставя в пещера в скала и тогава вече започва пътуването на душата в другия свят./pochivka.blitz.bg.

Коментирай