logo

Зловещ празник: как в Боливия се покланят на черепи

Зловещ празник: как в Боливия се покланят на черепи

Местните не виждат нищо зловещо в това да рисуват върху черепите на починали близки

Кой би си помислил, че някъде изкопаването на трупове не се счита за оскверняване на гробове, а за съвсем обикновена работа. Оказва се, че в град Ла Пас в Боливия - това е напълно законен ритуал, който се провежда ежегодно. Това се случва в началото на ноември, малко преди празника на Деня на Натита. 

Корените му се връщат в дълбините на вековете, дори в периода преди Колумб, но защо в нашия просветен XXI век хиляди хора почитат човешките черепи? За да разберете това, изучете историята на хората в Боливия.


Древни вярвания


Страшната история на поклонението на черепите произхожда от легендарния град Тиуанако, който инките считат за родно място на първия си владетел Манко Капак. Днес не е известно как се е появила идеята, че главите на враговете предават своята мъдрост и сила, а също така помагат да се решават проблемите, но вярата в това била толкова силна, че достига нашето време, леко променена. 

Тази сграда има 284 тоалетни, няма нито един асансьор и крие безброй тайни

До днес са се съхранили доказателства, че древните предци на боливийците са режели главите на победените врагове. Това може да се види в скулптурите на воини с глава на пума, които държат нож в едната ръка и отрязана човешка глава в другата. Те са разположени в древен подземен храм на свещения бряг на езерото Титикака. Също така, тази традиция може да бъде проследена в рисунки върху тъкани и керамика.

Както казват антрополозите, инките обясняват много просто своето поклонение пред черепа: "Ако имате главата на човек, вие имате неговата сила." 

 

Времената на испанската експанзия 


В продължение на векове народите на Андите призовавали Супаи, бога на смъртта и владетеля Уху Пач (на подземния свят), кланяли се на черепите и вярвали, че страшното божество ще бъде милостиво и ще им даде още една година живот и нова реколта. За да успокоят Супаи, те правили човешки жертви в негова чест, а за да увеличат реколтата, те ръсили алкохол на полето. 

Когато в XVI век испанците пристигнали на тази територия, тогава за тях ритуалите на местното население изглеждали не само варварски, но и сатанински. По всякакъв начин те потискали опитите на боливийците да продължат своите традиции и насадили католицизъм.

Мъдрите потомци на инките, за да запазят древните си ритуали, ги провеждали в храмове, построени под земята, а също и в христиански църкви. 

Това продължило четири века. Католическите свещеници си затварят очите за странното придържане на местното население към езическите обичаи, докато те остават в тайна. Случило се така, че през 70-те години на миналия век голям брой земеделски производители започнали да прииждат в град Ла Пас в търсене на работа. С тях те донесли черепите на хората, на които се кланели. Тъй като подземните храмове, в които са провеждали церемонии, останали по родните им места, скоро започнали да го правят направо по улиците. 

Най-мистичната и загадъчна гора в света - родното място ма джуджета, хобити и зловещи твари

Погребални традиции на боливийците


Ще изглежда странно за мнозина, но в тази страна има специално отношение към смъртта и погребението. За да разберете това, трябва да знаете, че в Ла Пас в Боливия гробовете обикновено се наемат като жилища, но за мъртвите. Това се дължи на ограничената площ на местните гробища. 

В някои семейства, в името на икономиката, е обичайно „заселване“ на починалите членове на семейството към отдавна починали предци. Понякога в един гроб се полагат от 4 до 7 души. Ако на хората им е трудно да плащат за наем на гроба, след година-две просто изкопават костите и ги съхраняват в кутия. 

Всички тези процедури струват много пари. В случай, че наемът на гроба не се плаща и останките не се вземат от никого, те се транспортират за общо погребение. За хората, участващи в процедурата, това е много печеливш бизнес. 

Тъй като боливийците почитат само черепите, те по правило не достигат до общия гроб: предприемчивите търговци ги продават на пазара. Това е положението в областта на погребалните услуги в Боливия. 

 

Ужасният празник 

Той започва с ритуалите, провеждани на 1 и 2 ноември в Деня на мъртвите. На тези дати боливийците отбелязват завръщането на предците на земята, а след това през седмицата възспоминават забравените духове, които обитават човешките черепи. 

Курилите са едно от последните девствени места, а в недрата им са заровени $46 милиарда

За да ги успокоят, те не само им пеят химни и се молят, но и ги украсяват по всякакъв начин. Особено популярна украса са венците от свежи цветя, памучна вълна, вмъкната в очните гнезда и носа, и запалена цигара. 

Боливийците излизат по улиците на града, носейки украсени символи на смъртта на тарелки или поставки. Те пеят песни и танцуват с радостна народна музика, утвърждавайки, че смъртта означава живот. Празникът завършва на 8 ноември с пикник на гробището, по време на който боливийците почитат своите починали роднини и безименни духове. 

 

Популярност на традицията 

 

Този празник удивително съчетава католицизма и местните вярвания. Той стана известен далеч отвъд страната и привлича много туристи със своята уникалност. Факт е, че за боливийците вярата в защитата на духовете, които живеят в черепи, е норма и древен обичай, но за народите на други страни може да изглежда като чудовищен фетишизъм./pochivka.blitz.bg.

Коментирай