logo

Какво не знаете за най-големия морски курорт у нас

Какво не знаете за най-големия морски курорт у нас

Въпреки особената му слава през последните години, тази черноморска ивица се радва на рекордно количество слънчеви часове

Слънчев бряг е едно от най-популярните места за почивка в България. Първоначалният замисъл на курорта била да се създаде място за семеен туризъм, което да привлича туристи от средноевропейската класа по време на социализма.

С идването на демокрацията Слънчев бряг се ориентира все повече към забавленията и безкрайните купони, като това го превърна в притегателен център основно за млади хора. Постепенно черноморският курорт започва да се предпочита от тийнейджъри и студенти от цяла Европа. Заедно с това расте броя на плажните барове и дискотеки.

Нека обаче да не забравяме, че въпреки особената му слава през последните години, тази черноморска ивица се радва на рекордно количество слънчеви часове - цели 1700 часа от май до септември. И това е самата истина - ако от Равда, през Несебър до Елените времето е мрачно, то не се учудвайте, ако забележите че точно плажът на Слънчака е окъпан в лъчи.

Британец отиде на Слънчев бряг, за да преспи с жени от целия свят, но... 18+

Отвъд шумните нощни партита, знаете ли, че Съни бийч крие много интересни факти от миналото?

Ето 10 от тях според TravelNews:

1. Слънчев бряг е най-големият курорт в България, който привлича над 1 милион туристи годишно.

2. Името на курорта идва от географското му положение - Слънчев бряг се намира на южния бряг на България, където слънцето грее най-много часове през годината.

3. Изграждането на к. к. "Слънчев бряг“ започва северно от несебърския провлак в местност, която географите от край време наричали "малката несебърска пустиня" – безкрайни пясъци, оформящи дюни, сред които два кладенеца с геранила. От тези два кладенеца, отдалечени на километър от града, са пиели вода живеещите на полуострова.

4. Проектирането на Слънчев бряг започва през 1957 г., а изграждането започва година след това с постановление на Министерския съвет на НРБ.

5. Курортът е известен с богатия си нощен живот - тук има над 200 дискотеки, барове и клубове.


6. Първoто заведение, което се появява в Слънчев бряг е стол "Оазис“. На 1 юни 1959 г. е открит и първият ресторант – "Нептун“. А първият хотел – "Калина“ посреща туристи на 8 юни 1959 г., няколко минути след излизането на строителите от обекта. През същата година курортът пуска още 30 работещи хотела.

7. Франтишек Силвестър от Чехословашка социалистическа република е първият регистриран чуждестранен гост на “Слънчев бряг". Това се случва в 15,50 ч.на 8 юни, буквално минути след като строителите напускат хотела.

Милионният турист на комплекса е регистриран на 22 септември 1969 г., а двумилионният – на 30 август 1973 г.

8. "Слънчев бряг" ЕАД е еднолично акционерно дружество със 100% държавна собственост до 14 март 1994 г., когато е обявено за приватизация. През 1997 г. след продажба от държавата на 25% от капитала на дружеството чрез първата вълна на масовата приватизация, наименованието е променено в "Слънчев бряг“ АД.

„Сън”: Добра новина от евтиния Слънчев бряг, почивката там струва само...

9. Плажната ивица на курорта е с дължина над 8 км. и ширина от 30 до 60 м. В западната й част са разположенидюни, които са национален резерват.

10. На Южния плаж в Слънчев бряг някога се е намирала емблематичната "Фрегата“, която изгаря в пожар. Днес близо до това място са популярните заведения по плажа на "Какао бийч".

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

йокин

йокин 08.07.2023 18:22

На слънчака,ИЗРАСНАХМЕ.От шейсет годим,одим там.Понякога,по два,три пъти.Още не бе международен курорт.

orizarski28

orizarski28 08.07.2023 21:10

Фрегата слънчев бряг