logo

В швейцарски хладилник: Леден коридор, който ви отвежда в света на известния ледник Рона

В швейцарски хладилник: Леден коридор, който ви отвежда в света на известния ледник Рона

Днес голяма част от него се топи, оставяйки след себе си видима следа от голи скали

Хиляди туристи идват тук, за да видят уникалната планинска панорама около ледника, но и дългата ледена пещера с искрящо сини стени и течащ таван...

Една от най-специалните швейцарско-алпийски атракции със сигурност е ледникът Рона в южната част на страната, недалеч от италианската граница. Лесно достъпен и впечатляващ, той привлича хиляди посетители всяка година – но, подобно на много други ледници в света, споделя същия проблем. Топи се.

През 19-ти век ледникът при извора на река Рона се простираше чак до дъното на долината близо до село Хамлет, така че гостите на хотел Grand можеха да го видят.

Би ли платил някой 250 милиона долара, за да живее на върха на света?

Днес голяма част от ледника се топи, оставяйки след себе си видима следа от голи скали и ледниково езеро.

Като спомен от „ледниковия период” до хотел Белведере е останала красива ледена пещера със 100-метров леден тунел. Целият коридор, тоест пещерата, е от лед и единственото нещо, което не е тук по някаква логика са дървените дъски на пода.

Какво става? Лавина от чужденци към Гърция и то в студените месеци

Входната такса е около $10, а изживяването е безценно, още повече, че това е дестинация, която не е пренаселена с туристи. Ако избягвате сезона, тоест юли или август, ще срещнете много малко хора.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!