logo

Изоставен призрачен град край Истанбул все още "чака" богаташите

Изоставен призрачен град край Истанбул все още "чака" богаташите

Луксозни имения като тези в Дисниленд събират прах

Между Анкара и Истанбул има невероятен град на име Бурж ал Бабас, в чието изграждане са инвестирани около 200 милиона евро.

Построени са около 587 замъка, в които е трябвало да живеят най-богатите, предимно арабски клиенти.

Икономическата криза, която удари Турция през 2018 г. и падането на лирата са основните виновници за краха на този проект.

Burj Al Babas: Inside an Abandoned Town of Disney-esque Castles |  Architectural Digest

Освен сгради със специфичен облик, подобни на тези на замъците на Дисни от анимационните филми, планът е бил да се построят турски бани, кина, фитнеси, сауни, търговски центрове и др.

Създателите на този проект се постараха да изготвят каталог, който да привлече много богати хора, който може да се види и днес на официалния сайт на Бурж ал Бабас.

Кой български град е Малката Виена

Ще бъде ли завършен проектът някога?

Главен изпълнител на този проект е Sarot Grupa, компания, която беше убедена, че финансовата криза е само пречка и че проектът ще бъде завършен в определен период, според материал на New York Times.

burj al babas - Money.bg

Разбира се, последва пандемията от коронавирус, която бързо промени живота, какъвто го познавахме, и проектът просто беше изоставен. Въпреки че не е невъзможно проектът да продължи, на този етап изглежда малко вероятно.

Отдалеч кварталът със сиви покриви изглежда като нещо от анимационен филм на Дисниленд, може би Красавицата и звяра, но при по-внимателно разглеждане Бурж ал Бабас може да се похвали с постапокалиптична сцена, където замъците са частично завършени, неподредени пейзажи и нула признаци на живот.

Най-добрите снимки са направени тук: Топ 5 най-показвани в Instagram атракции в Европа

Празното място е меко казано зловещо, като блестящ град, опустошен от война.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

двев

двев 20.04.2023 12:42

хаха - луди хора

хамрун Вадуцки

хамрун Вадуцки 28.04.2023 22:29

Тъпо, кой богаташ ще си купи къща, след като околните са нацвъкани по на гъсто от Малинова долина. А и една къща с такъв дизайн е интересно, стотици вече е кич.

да много са и са еднакви

да много са и са еднакви 05.05.2023 11:06

То аз на морето на 10 бунгала се обърках и се пробвах около 30 секунди да отключа вратата докато се усетих че съм объркал бунгалото. И по простряното пране се ориентирах, Ха ха ха