logo

Невзрачно село в Западен Сибир пази ключа към световно господство ВИДЕО

Невзрачно село в Западен Сибир пази ключа към световно господство ВИДЕО

Около 40 000 туристи посещават този магнетичен район, всяка година

През 90-те години на 20-и век „места с духовна сила“ започнаха да изникват навсякъде в Русия. Антрополозите свързват този феномен с реакцията на разпадането на СССР и унищожаването на някои утвърдени виждания за света.

Сибирското село Окунево е едно такова „духовно място“. Но интересното е, че по всичко личи, че този район е привличал хората от хиляди години, съобщава Би Би Си.

Какво е да осъмнеш в тибетско село

Хората тук вярват в много неща – езера с лечебна сила, кристал, който пази хората от катаклизми. Около 40 000 туристи посещават селото – център на този магнетичен район, всяка година. Някои от тях идват, за да си починат, а други, за да усетят свръхестественото.

В цялата страна има поне дузина „енергийни места“. Какво, обаче, се крие зад митовете и легендите в Окунево?

Легенда 1: Петте езера

Според статии, появили се през 90-те години, имало метеорит, който паднал на пет части и образувал пет басейна, които след това се преврънали в езера. Ако плувате в езерата едно след друго, всяка болест ще бъде излекувана.

Хората започнали да вярват в това и с времето все повече туристи започнали да идват в търсене на лечение. Мажат се със синя кал от дъното на едното езеро. Не се консултурат с лекари, просто се надяват на чудо.

Легенда 2: Кристалът

Всички търсят кристала, който ще даде на притежателя си силата да управлява света. Легендата твърди, че той се намира на дъното на едно от езерата. Той работи като изкуствен интелект – казвате му какво да прави и той ви го дава.

Много хора пристигат тук с огромна надежда, ходят до езерото и търсят кристала, който ще им даде енергия и знание. В района има местен водач, който води ентусиастите из тайгата, и местни жители, които им предлагат чай и място за почивка.

Районът е бил привлекателен за хората от хиляди години. За да изберат специално място, хората са следвали определен модел на поведение. Обикновено те са привлечени от някои живописни обекти. Второто условие е те да се привържат към обекти, които според митологията са „вечни“ – река, езеро, скала край реката.

Така красивият хълм Татар близо до селото, който сега с ее превърнал в свещено място, е започнал да играе огромна роля в живота на хората в миналото. Няколко хилядолетия той е служел като едно огромно място за погребения. Превърнал се е в огромен култов обект, където гробовете просто са един върху друг.

Има неолитен гроб и точно върху него друг от Бронзовата епоха, а върху тях има гробове от Средновековието. Археолози са работили непрекъснато до селото от 1987 до 2004 г. Разкрили са около 30 археологически обекта с много ритуални предмети. Но техните открития сега са почти забравени.

Хората идват в селото, за да открият „енергийното място“. Те се интересуват от всичко, свързано с езотериката, извънземни цивилизации, кристали, езера. Когато започнеш да им обясняваш, че на това място е имало погребения, те просто отказват да повярват.

През 1993 година тук пристига последовател на индийския гуру Махаватар Бабаджи и заявява, че това е мястото на митичния храм на индуисткия бог Хануман. Историята привлича последователи на гуруто и други духовни групи.

Мистерията с гробниците-кошери в Оман – къде са труповете?

Днес тук живеят кришнари, мюсюлмани суфисти и езичници. Коренните жители не приемат всичко това твърде насериозно.

 

Въпреки че съвременните хора не помнят историята, мнозго от тях като предците си са привлечени и се заселват в този район заради неговата красота. Те го избират не само заради неговата „енергия“, но и заради факта, че тук животът тече много по-различно, отколкото в големия град. Проблемите остават назад, човек има възможност да осмисли повече неща и се чувства по-пълноценен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай