logo

Този очарователен български град крие в сърцето си красота, дух и много култура СНИМКИ

Този очарователен български град крие в сърцето си красота, дух и много култура СНИМКИ

По известната улица на занаяти „Пенчо Р. Славейков“ ще видите малки  и китни магазинчета, където местните занаятчии продават своите творения

Почивните дни за светлия християнски празник Великден позволяват да се видим с най-близките си хора, до си отпочинем, но и да открием нови места, на които ни очакват култура и най-разнообразни забележителности. Ако търсите красиво градче, в което да се насладите на образци от епохата на Възраждането, потопени в прегръдката на планината, то Трявна е едно от местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато имате възможност за почивка.

До града може да стигнете и с влак, и с автобус и с автомобил, но пътуването с кола ще ви позволи да прекарате повече време по уличките на Трявна. Нещо изключително важно, ако сте решени да и посветите ден или два, пише glasnews.bg.

Дали ще ви стигнат? Въпросът не е лесен, защото в града има изобилие от локации, които си струват всяка отделена минута.

Кацали ли сте на Роналдо? Това е най-опасното летище в Европа СНИМКИ

Още по улиците на града ще бъдете посрещната от атмосферата на едно минало време, което днес съжителства с модерния свят.

По известната улица на занаяти „Пенчо Р. Славейков“ ще видите малки  и китни магазинчета, където местните занаятчии продават своите творения. 

Забележителен е и "Капитан дядо Никола" - площадът в центъра на Трявна, който се слави като единствения запазен възрожденски площад в България. Той представлява  ансамбъл от извисяващата се часовникова кула, Старото школо, художествената галерия, храмът “Св. Архангел Михаил” и т-нар. Кивгирен или Гърбав мост.

Часовниковата кула на Трявна ще се извиси пред погледа ви, когато пристигнете на площада. Тя е построена през далечната 1814 година и е символ на градчето. Кулата е била изградена от местното население, а легендата гласи, че за да се разреши строежът ѝ, тревненските жени били принудени да се откажат от своите традиционни накити за глава, наречени сокай.

Сълзата на Афродита - гръцкото райско кътче, вдълбано в скала, което трябва да посетите СНИМКИ

До нея се намира Гърбавият мост, познат още като Кивгирения мост или Стария мост. Построен е през 1844 г. – 1845 г. в римски стил, с типичните за него сводове.

Уникална е и църквата "Св. Архангел Михаил“, която според легендата носи спомена от славна победа в историята на България. Според преданието църквата е построена през XII век.

За да благодарят на Бога за подкрепата в успешната битка през 1190 г. в Тревненския проход, братята Асеневци пстроили три църкви, посветени на Св. Архангел Михаил. Едната от тях била в Трявна. Досега историята не е потвърдила тази теза.

Интересна локация е и къщата-музей "Ангел Кънчев". В нея е родният дом на революционера. Построена е през 1805 г., като в стаите ѝ се помещават документална и битова експозиция, показващи делото и живота на великия българин.  Музейната експозицията включва и борбата на местните през Възраждането в национално-освободителните борби. 

Забележителни са и Даскаловата съща, Славейковата къща, Райковата къща.

Тук ви очаква и едно от първите светски училища в България - Старото школо, построено през 1836 г. -1839 г. То е открито като взаимно училище през есента на 1839 г. През 1849 г. тревненци канят като учител в Трявна Петко Славейков, който открива и класно училище в тази сграда. 

В Трявна се намира и музеят „Тревненска иконописна школа”, който събира повече от 160 оригинални икони илюстрират майсторството на няколко поколения иконописци от Витановската, Захариевската, Поп Димитър Кънчевата, Миневската, Венковската и Минчевската фамилии.

Експозицията проследява развитието на най-старата възрожденска иконописна школа в България – Тревненската. Направена е възстановка на зографска работилница от 19 век с оригинален зографски инструментариум. Показани са етапите в подготовката и рисуването на иконите.

Невероятно приключение: БГ строителни предприемачи стигнаха до Иран с 20-годишна Хонда СНИМКИ

Но в града може да се срещнете и с култура от най-далечни кътчета на планетата. Тях може да видите в музея за азиатско и африканско изкуство в Трявна. Колекцията му представя част от дарението на българския скулптор Златко Паунов, живеещ в САЩ.

Показани са повече от 200 експоната  от Непал, Тибет, Китай, Индия и някои африкански държави, датиращи от ІІ- ХХ век, предимно с култово предназначение. Статуетки на индуистки божества, култови предмети, свързани с будизма, африкански маски са част от експонатите.

Това са една малка частица от обектите, на които може да се насладите в Трявна. Край градчето не липсват и най-различни културни забележителности, а и красиви пътеки в планината.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай