logo

В замъка на призраците Химеджи-дзи от векове се носи женски плач

В замъка на призраците Химеджи-дзи от векове се носи женски плач

Тук е бил сниман "Последният самурай" с Том Круз

В префектурата Хиого в историческия японски район Харима се намира известният замък на призраците. От 2015 г. той е отворена за обществеността след продължителна реставрация. Химеджи-дзи, или Белия замък, е един от най-старите в Япония. И той е популярен сред туристите поради вековните си легенди.

Замъкът е строен 12 години, като задата на построяването му се счита 1609 година. Сега той е национално богатство на Япония, а от 1993 г. насам - също и обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Целият комплекс от замъци Химеджи-джо се състои от 83 сгради, почти всички дървени.

Докато летях на този самолет, си спомних "Отче наш"!

Името "Бяла чапла" замъкът получил благодарение на полираните си форми и елегантност. Именно този замък впоследствие служил като модел за много други японски замъци за дълго време. Някои елементи са станали общи методи в японската архитектура.

В самото начало на своята история замъкът често става собственост на различни самурайски кланове. В резултат на това, поради гражданските войни, замъкът загубил първоначалния си вид и се нуждаел от основен ремонт. Именно в резултат на последващия ремонт на замъка той придобил вида, който има днес. Била възстановена и градината, която е направена под формата на спираловиден лабиринт с задънена улица, така че враговете дълго да обикалят замъка в търсене на правилния път, докато воините могат да ги стрелят от главната отбранителна кула.

Но такова интересно архитектурно решение не е предназначено да се използва по предназначение - веднага след завършването на строителството в тази част на Япония дошъл дългоочакваният мир.

През 1871 г. Химеджи-джо е иззет от собствениците и продаден само за 23 йени. През Втората световна война замъкът не е бил повреден, въпреки че околностите му са били бомбардирани от американски самолети. Впоследствие на територията на замъка са заснети няколко филма. Най-известният от тях - една от първите части на тогавашния хит "Живееш само два пъти", "Сянката на воина", "Бягай", "Последният самурай".
Но най-известният филм, свързан с този японски замък, е култовият американски филм на ужасите „Звънче”, заснет през 2002 година. Той е римейк на едноименния японски филм, базиран на едноименния роман. Разказът, описан в романа - за призрак на момиче на име Садако, убито от собствения си баща и хвърлено в кладенеца на къщата - повтаря легендата, свързана с замъка Химеджи. В нея се разказва за прислужница, измъчвана до смърт, която е обвинена в кражба и хвърлена в кладенец, разположен на територията на замъка.

Момичето, чието име е Окика, се влюбва в един от самураите на замъка. И когато господарят й, също самурай, става член на заговор срещу господаря й, Окика разбира за това и казва на своя любовник. Благодарение на това плановете на господаря й се провалили. Но той, разгневен, си го върнал на прислужницата и я обвинил, че краде бижута. По това време това е било престъпление, за което са били наказвани с екзекуция. Окику била екзекутирана и тялото на момичето било хвърлено в кладенец.

След това от дълбините на кладенеца през нощта започнали да чуват жена да плаче.
Тази история за Oкику е доста популярна в Япония и легендата има и други варианти, написани от фолклористи. Например, има такъв, при който Окику е прислужница. Нейната хазяйка, заради ревността си, чупи ценна чиния или чайник, отговорността за която лежи върху Окику - и момичето заради това се самоубива. Тогава се появява нейният призрак, който започва постоянно да брои чиниите. Хазяйката полудява и умира.

Чернокожите кавказци: Кои са те и откъде са се появили?

Друг изненадващ факт е, че Химеджи-Джо никога не е бил пострадал от земетресения, войни или пожари. За да видите този класически пример на японската архитектура със собствен призрак, трябва да вземете влак от Токио и пристигате там след 4 часа. А ако пътувате от Осака, времето за пътуване ще бъде намалено наполовина.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай