logo

7 опасни вулкана, които могат да изригнат всеки момент

7 опасни вулкана, които могат да изригнат всеки момент

Въпреки смъртната опасност, туристите все още се стичат по тези места, за да заснемат невероятни гледки

Неотдавнашната трагедия в Нова Зеландия доказа колко е опасно да се посещават активни вулкани.

Въпреки смъртната опасност, туристите все още се стичат по тези места, за да заснемат невероятни гледки. За тези, които искат да изследват тези природни чудеса, ето ви 7 известни вулкана, до които можете да се доближите (на собствена опасност и риск, разбира се).

Ейяфятлайокутъл, Исландия

Този вулкан, разположен под едноименния ледник, изригна през 2010 г. Оттогава вулканът и Исландия като цяло са се превърнали в популярна туристическа дестинация. Можете да наемете кола или да се разхождате на открито по пътеката на Fimmvörouháls, започваща в Рейкявик.

Зловещите тайни на остров Енваитенет, от който хората изчезват безследно

Мерапи, Индонезия

Мерапи („Който пали огън“ на индонезийски) изригва на всеки пет до десет години и това е невероятна гледка Вулканът се намира близо до гъстонаселения град Джакакарта и е неразделна част от ежедневието му. Лавата и пепелта са направили земята плодородна, а вулканът е играл и важна роля в историята на страната. За да я разберат, туристите могат да посетят музея на Мерапи или да изследват вулкана от наблюдателната кула Калиранг.

Килауеа, Хаваи 

Най-активният вулкан в света е на Хаваите. Килауеа се намира на Големия остров, така че можете да посетите други атракции.

Намира се на източния склон на вулкана Мауна Лоа. Висок е 1247 m. Представлява щит с диаметър 35 km, на върха с калдера. В нея са кратерите Халемаумау и Килауеа Ики с временно съществуващи лавови езера. През 1965 г. се е образувал кратерът Макапахи, също с лавово езеро. Около калдерата концентрично са разположени пръстеновидни хорстове и грабени. Централната и част е повдигната. Стените на калдерата са високи 400 m. 

Пакая, Гватемала 

Всеки, който иска да избегне полети с хеликоптер и дълги пътувания с кола, може да се наслади на гледка към Пакая от хотелска си стая в Гватемала. Ако искате да го видите отблизо, пътят е около час шофиране с кола. 

Вулканът излъчва топлина, която посетителите са открили, че е идеална за пържене на ружа, така че не забравяйте да вземете тези местни сладки със себе си.

Етна, Италия

Етна е известна не само с това, че е на едно от най-живописните места в Италия (на остров Сицилия). Това е най-активният вулкан в Европа и изригването му се превърна в едно от най-дългите през последните 2000 години. Туризмът не е единственият начин да се насладите на гледката към вулкана. През зимата можете да карате ски по склоновете, а пепелта създава плодородна почва, която дава отлично вино. 

Исландия е новите Малдиви!

Колима, Мексико

Колима се смята за един от най-опасните за посещения вулкани. През 90-те той беше доста активен, а през 1913 г. имаше огромен взрив, който разкъса част от кратера. Сиудад Гузман е най-близкият град до вулкана.

Везувий, Италия

Вероятно най-известният вулкан в света Везувий понастоящем се смята за спящ, но това не означава, че няма да изригне по всяко време. Днес туристите ходят до там не толкова, за да гледат вулкана, колкото да се насладят на историята около него. Особено за разрушаването на Помпеи през 79 г. сл. Хр. Въпреки че вулканът изглежда безобиден, разрушаването на Помпей е станало и по време на фазата на покой на Везувий.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай