logo

Този малък остров с внушителна църква пази гроба на един от най-великите български царе

Този малък остров с внушителна църква пази гроба на един от най-великите български царе

От поколение на поколение легенда, че в развалините в езерото се намират кулата, фурната и помещението за войската от резиденцията на последните владетели

Една от най-красивите базилики на Първото българско царство, построена от Цар Борис I, носи огромна част от българската история на малкия гръцки остров "Св. Ахил". Базиликата наподобява архитектурата на Голямата базилика в Плиска днес. По времето на Цар Самуил базиликата на острова е главният храм на Българската патриаршия. Там някога е погребан българският цар Самуил, съобщава БГНЕС.

Тази година през октомври се навършват 1008 години от неговата смърт.

На един хвърлей от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III

Историята на откриването на гроба на българския владетел е любопитна: през 1965 г. професорът от Солунския университет Николаос Мицопулос се вслушва в предаваната от поколение на поколение легенда, че в развалините в района на остров Св. Ахил в Малото Преспанско езеро се намират кулата, фурната и помещението за войската от резиденцията на последните владетели от средновековната българска държава. При начални разкопки на базиликата „Св. Ахил“, намиращата се в североизточната част на острова, легендите се потвърждават.

Така професор Мицопулос започва разкопки и през 1969 г. открива четири саркофага, изградени изцяло от мраморни плочи. Под свода на гробница е открит скелетът на 160-сантиметров мъж, облечен в пурпурни дрехи. Впоследствие антрополозите определят възрастта на починалия на около 70 години. Главата му е поставена на възглавница от керемиди, а върху нея вероятно е имало и друга от скъп плат.

Под лявата и върху дясната му ръка се намират останки от плетена позлатена ризница, на гърдите и около таза са оцелели фрагменти от много скъпа златотъкана дреха. Това е царска дивитисия, която е най-тържественото императорско облекло по това време. Брокатът е изтъкан от памук и копринени нишки, обвити в сребро и злато, по нея са запазени сърмени везби и големи медальони с вписани в тях двойки папагали, свързани с крилете си и с глави, обърнати навътре, с розети в началото на крилата.

Впоследствие при изследването на скелета е намерено увреждане от бойна рана на лявата лакътна кост. Според легендите по време на битката при Сперхей през 997 година българският цар Самуил е ранен именно в лявата ръка и така професор Мицопулос стига до извода, че това е неговият скелет.

Останалите три гробници са намерени празни, професорът предполага, че там може да са погребани последните двама владетели на Първото българско царство – Гавраил Радомир (1014-1015) и Иван Владислав (1015-1018). До тях се намира и саркофаг с мощите на Св. Ахил, които са пренесени след завладяването на Лариса.

Балдуиновата кула и невярната царица. Легендата

А базилика „Св. Ахил“ е една от най-внушителните сгради от Първото българско царство, с внушителни размери от 30 на 50 метра и площ от 968 квадратни метра.

Днес костите на българския цар се съхраняват в Музея на византийско изкуство в Солун.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

анонимен

анонимен 25.08.2022 12:00

Хубава статия, но избродираните птици са орли, а не папагали. За това е писано много пъти.

Мюмюн джаксан

Мюмюн джаксан 25.08.2022 15:48

Ще призная всяко едно българско правителство, което успее да върне в България мощите на цар Самуил. Ако беше някоя друга нация в Европа, досега да са си върнали тялото. По това как се отнасят към наследството и историята си народите, може да се съди за тяхното бившо или настоящо величие.

Иво

Иво 26.08.2022 9:55

Защо не е проучен случая от нашите историци? Ако историята е вярна, България трябва да си прибере останките на великия отец!!!

Аспарух

Аспарух 27.08.2022 1:16

Срам и позор, един от най-великите български царе да лежи в гръцки музей и алчни византийци да прибират слава и пари на негов гръб.Само си представям ако беше открит гръцки владетел на наша територия какъв вой щеше да се вдигне докато не предадем тялото на Гърция!Позор.

Анонимен

Анонимен 27.08.2022 10:34

Тръгнал руският цар да провери политподготовка на млади юнкери. Попитал - Какво изобразява двуглаеия орел? - Урод ваше Величество, без да се замисля, че то е природата бива ли, ами.... Бива, бива, както и керемидените възглавници...

БМДТ

БМДТ 27.08.2022 18:03

Поне са запазени. Малко преди това, в България, в Бачковския манастир, са открити мощите на Св. Евтимий, Патриарх Български. Е, тях ги НЯМА!!! Поне не се знае къде са. Взели са ги в Москва за "изследване", и..........

Грон

Грон 28.08.2022 20:16

Цар Самуил е български цар Но е от Арменски произход ! Майка му е Рипсимия дъщеря на цар Ашот втори Баща му е комит Николай който също е от арменски етнос